НОВИНИ

Рокада във военното министерство, България няма да изпраща войски и самолети в Украйна (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:57, 28.02.2022
6958
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

На извънредно заседание правителството реши Тодор Тагарев да смени Стефан Янев като министър на отбраната. Кирил Петков каза, че е съгласувал рокадата в с коалиционните партньори, а снощи е уведомил и президента Румен Радев.

Новият кандидат за министерството на отбраната проф. Тодор Тагарев е дългогодишен експерт във военното министерство. Завършил е Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия в Москва, а през 1994 - в Командно-щабния колеж на военновъздушните сили на САЩ. Тагарев бе служебен министър на отбраната през 2013 г. в кабинета на Марин Райков. През 2016 г. е назначен за директор на Института по отбрана, а година по-късно - освободен от тогавашния служебен военен министър Стефан Янев.

Тодор Тагарев: Целта на Путин е цяла Украйна

Часове преди поисканата оставка в свой пост във Фейсбук Стефан Янев написа, че са абсолютна лъжа твърденията, че е проводник на чужди интереси. Искането за оставка Кирил Петков аргументира така.

"Първото нещо: не може да се води индивидуална външна политика през Фейсбук като индивидуален министър. Второ - никой министър не може да казва, че неговото присъствие в МС предопределя стабилността на това правителство, иначе това правителство става заложник. Аз не мога да бъда председател на правителство, което може да бъде заложник. Нашата политика трябва да е свободна, да може да представляваме българския народ, който ни е избрал за това. Стабилността видяхме къде ни доведе в последните 13 години. И третата причина, която е основополагаща - не можем да наречем операция нещо, в което вече са загинали от двете страни толкова хиляди човека - повечето войници и вече има хора без къщи, спят в метрото. Тези мили думи трябва да ги махнем и да казваме истината, каквато е."

Президентът Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

Премиерът Петков увери, че България няма да изпраща самолети и войници в Украйна, каквито информации се появиха в публичното пространство.

Днес се говориха какви ли не неща. Никакви български самолети няма, не сме поели никакви ангажименти за тях. Вие знаете, че в момента имаме малко на брой летящи самолети, имаме проблеми с частите за тяхното доставяне. Самолети ние не можем да даваме на никого. Другата фалшива новина, е че сме щели да пращаме български войски в Украйна - това са абсолютни глупости. Никакви такива неща няма да се случват, никой от ЕС или НАТО дори не е предлагал някой да ходи в Украйна, категоричен е премиерът.

Правителството отпусна 4 млн. лв. за подновяване на запасите от таблетки калиев йодид и за ремонт на системата за ранно предупреждаване.

"Това, което проверихме като българско правителство е, след вчерашното изказване на президента Путин, че би бил готов да вдигне готовността на ядреното си оръжие, което само по себе си е безумно. Аз не мога да повярвам, че в 2022 можем да говорим това в Европа, ние като българско правителство надяваме се ,че няма такъв риск, че са сплашвания, стратегически, но ние не можем да останем безучастни. Проверихме каква е възможността да имаме тези таблетки и в част от нашия резерв и военновременни запаси. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност и днес в решението на МС, това беше едно то важните решения, да се снабдим с всичките тези таблетки, за да можем да сме готови, това е национална сигурност", заяви Петков.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова заяви, че смяната на военния министър няма да доведе до напрежение в коалицията. А позицията на партията се изготвя сега, на заседание на парламентарната група и Изпълнителното бюро

"Напрежение в коалицията няма. Имали сме различни позиции не за пръв път в правителството, всеки един е бил свободен да си изразява позицията. Имаме взаимно уважение", каза Нинова.

Оставката на Стефан Янев ще бъде гласувана от депутатите на извънредно заседание утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда привлече национала Мартин Луков
Арда привлече национала Мартин Луков
ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири
ФИФА и УЕФА изхвърлиха Русия от всички турнири