НОВИНИ

Европейските лидери обсъждат подкрепата за Украйна и проблемите на миграцията

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:25, 17.10.2024
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Подкрепата за Украйна и проблемите на миграцията обсъждат в този момент в Брюксел европейските лидери. Пред тях президентът на Украйна Володимир Зеленски представи своя план за победа, който включва ускорено приемане на страната в НАТО. Очаква се европейските лидери да обсъдят предложението на председателя на Европейската комисия за създаването на центрове извън Европейския съюз, където мигрантите да бъдат изпращани в очакване на окончателното им връщане в държавите, от които идват.

Новият премиер на крайнодясното правителство в Нидерландия Дик Схоф казва в Брюксел, че “атмосферата в Европа по отношение на миграцията вече е съвсем различна”. Все повече държави искат по-строги мерки и поддържат Италия в решението й да плаща на Албания, за да приема нелегални мигранти в специални центрове.

Дик Схоф - министър-председател на Нидерландия: “Присъединяваме се към идеята, която все повече държави подкрепят, че мигранти, на които е отказано убежище в ЕС, трябва да бъдат връщани в страните, от които идват. Те могат временно да бъдат настанявани в хъбове извън ЕС, а оттам да бъдат изпращани в своите страни.”

Към Нидерландия се присъединяват Дания, Полша, Чехия, Гърция, Унгария, Малта, Словения. 80 процента от мигрантите, които нямат право на убежище в Европа, все пак остават тук, защото техните страни не искат да ги приемат обратно. Държавите от ЕС спешно търсят разрешение на проблема. Според Австрия трябва да се мисли нестандартно. Виена иска да убеди останалите страни Сирия да не се определя като опасна държава, за да може сирийските мигранти да могат да бъдат връщани там.

Карл Нехамер - канцлер на Австрия: “От една година Австрия се стреми да събере подкрепа за това да могат мигрантите да се връщат в Сирия. В бъдеще трябва да се стремим и Афганистан да не бъде определян като несигурна държава. Доказателство за това, че Сирия е сигурна държава, е и факта, че сирийски бежанци от Ливан се връщат в страната, а сега и ливански бежанци също отиват в Сирия, защото там е сигурно.”

България също подкрепя италианския модел.

"Изнесените центрове, впрочем, това не е лоша идея. Не е никак лоша идея. Имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания - изнасянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Германия, която временно върна проверките по своите граници, също иска по-строга политика за миграцията. Както и новото правителство на Мишел Барние във Франция. В Брюксел повечето лидери изразиха солидарност с Полша, която иска временно да спре предоставянето на убежище заради наплива от мигранти, които Беларус тласка към страната.

Доналд Туск, премиер на Полша: “Не става въпрос за спиране на правото на убежище, а за временно териториално спиране на приемането на молби, когато границата се пресича нелегално, насилствено, например на беларуската граница. Всички разбират това и никой няма проблем с признаването на полското право на временно спиране, включително подаването на тези молби за убежище.”

Решения на срещата на върха за миграцията не се очакват, но идеите за по-строги правила, които допреди години изглеждаха немислими, вече са факт.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова от Брюксел

    Чуйте последните новини, където и да сте!
    Последвайте ни във Facebook и Instagram
    Следете и канала на БНТ в YouTube
    Вече може да ни гледате и в TikTok
    Намерете ни в Google News

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Илиян Радулов започна с победа на турнир в Синтра, ще играе с водача в схемата
    Илиян Радулов започна с победа на турнир в Синтра, ще играе с водача в схемата
    Кой е Яхия Синуар и защо се превърна в мишена номер едно за Израел?
    Кой е Яхия Синуар и защо се превърна в мишена номер едно за Израел?