НОВИНИ

Фемке Бол триумфира на 400 метра със световен рекорд, Грант Холоуей над всички на 60 метра с препятствия на световното по лека атлетика в зала

фемке бол триумфира 400 метра световен рекорд грант холоуей всички метра препятствия световното лека атлетика зала
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
00:50, 03.03.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Двукратната световна шампионка на 400 метра с препятствия Фемке Бол от Нидерландия подобри собствения си световен рекорд в бягането на 400 метра и спечели титлата на световното първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу, Шотландия, а Грант Холоуей беше най-бърз на 60 метра с препятствия при мъжете и завоюва пети златен медал в кариерата си в тази дисциплина.

24-годишната Бол, която спечели бягането на 400 метра с препятствия и пробяга сензационен пост, за да осигури златото на Нидерландия в женската щафета на 4 по 400 метра на миналогодишното световно първенство на открито в Будапеща, заслужи първото място в Глазгоу с ново върхово постижение от 49.17 секунди, подобрявайки предишния си рекорд от преди малко под две седмици.

Втора се нареди другата нидерландка в надпреварата Лике Клаверс 50.16 секунди, а подиумът американката Алексис Холмс с личен рекорд от 50.24 секунди.

При мъжете на 400 метра победител стана Александър Доом от Белгия с национален рекорд от 45.25 секунди, следван от двукратния европейски шампион в зала Карстен Вархолм от Норвегия с 45.34 и Рушийн МакДоналд от Ямайка с 45.65 секунди.

На 60 метра с препятствия очаквано титлата завоюва американецът Грант Холоуей със 7.29 секунди, изравнявайки рекорда на шампионатите. По този начин Холоуей защити златото си от Белград 2022 и увеличи серията си поредни години без загуба в бягането с препятствия на закрито на девет.

Италианецът Лоренцо Симонели финишира втори с национален рекорд от 7.43 секунди, а трети се нареди Джъст Куау-Матей от Франция със 7.47 секунди.

При жените в спринта на 60 метра изненадващо триумфира Жулиен Алфред от Сейнт Лусия с 6.98 секунди, побеждавайки голямата фаворитка Ева Свобода от Полша, която остана втора със 7.00 секунди. Бронзовото отличие заслужи италианката Зайнеб Досо със 7.05 секунди.

В същото време Ел Сен Пиер стана първата американка със световна титла на 3000 метра в зала, след като тази вечер спря хронометрите на 8:20.87 минути, изпреварвайки световната шампионка на 10 000 метра Гудаф Цегай от Етиопия в последните 25 метра.

При мъжете на 3000 метра триумфът заслужи британецът Джош Кър със 7:42.98 минути пред американеца Яред Нугусе, който спечели първия си медал от световен шампионат и Селемон Барега от Етиопия.

В овчарския скок при дамите златото заслужи още една представителка на домакините - Моли Кодъри с 4.80 метра, която изпревари новозеландката Елиза Маккартни със същия резултат. Олимпийската шампионка Кейти Муун от САЩ пък не успя да стигне до първата си титла на закрито и в крайна сметка заслужи бронза с 4.65 метра. За съжаление, ужасяващ инцидент помрачи надпреварата, след като французойката Марго Шеврие счупи левия си глезен и беше изкарана на носилка от сектора.

Юг Фабрис Занго от Буркина Фасо очаквано триумфира в състезанието в тройния скок, като световният рекордьор в зала си осигури първото място с резултат от 17.53 метра. Място на почетната стълбичка си осигуриха още алжирецът Ясер Мохамед Трики със 17.35 метра и португалецът Тиаго Перейра със 17.08 метра.

Световното първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу приключва с две сесии в неделя (3 март), които ще може да проследите НА ЖИВО в ефира на БНТ 3 и на сайта bntsport.bg!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България отбелязва Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението
България отбелязва Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението
Валенсия и Реал не излъчиха победител в шоу на "Местая", белязано от кошмарна контузия и дискусионен завършек
Валенсия и Реал не излъчиха победител в шоу на "Местая", белязано от кошмарна контузия и дискусионен завършек