НОВИНИ

Феноменален гол на Торган Азар детронира Португалия от европейския връх

bnt avatar logo
от Калоян Николов
21:15, 27.06.2021
6929
Чете се за: 07:57 мин.
Спорт
феноменален гол торган азар детронира португалия европейския трон
Слушай новината

Отборът на Белгия победи европейския шампион Португалия с минималното 1:0 във вълнуващ 1/8-финал на УЕФА Евро 2020. Единственият гол в срещата реализира Торган Азар в 42-ата минута с великолепен фалцов изстрел от дъгата на наказателното поле на Руи Патрисио.

Двубоят между "мореплавателите" и "червените дяволи" на стадион "Ла Картуха" в Севиля бе излъчен ОНЛАЙН ексклузивно за читателите на bntnews.bg!

Срещата в Севиля започна с предпазлива игра от двата отбора, като португалците владееха повече топката, а Белгия изкачваше предпазливо противника си на контраатака.

Първото по-сериозно положение в двубоя бе на страната на "мореплавателите". Ренато Санчес, героят от финалния мач в Франция на Евро 2016, проби белгийския състав през центъра и нахлу в половината на "червените дяволи". Полузащитникът на Португалия видя напредващия отдясно Бернаро Силва, който получи топката от Санчес и влезе в наказателното поле на Куртоа, но стреля далеч в аут.

След 15 минути тактическо разузнаване, играта на стадион "Ла Каруха" в Севиля се поразчупи и двата отбора започнаха по-смело да поглеждат към противниковата врата. В 22-ата минута Ренато Санчес пробва късмета си с изстрел от над 30 метра, но ударът на португалския полузащитник мина далеч от лявата странична греда на белгийската врата.

В 25-ата минута действащият европейски шампион получи правото да изпълни пряк свободен удар от лявата страна на белгийското наказателно поле за игра с ръка на Томас Вермаален. Зад топката застана Кристиано Роналдо, който стреля силно в долния десен ъгъл на Тибо Куртова, но стражът демонстрира класа и изби тежкият удар на Роналдо. Отбитата топка попадна на главата на Жоао Палиня, полузащитникът стреля балонно и Куртоа спаси безпроблемно.

Белгия отправи първия си изстрел към вратата на Руи Патрисио в 37-ата минута на мача. Многоходова постепенна атака на "червените дяволи" премина през десния фналг на португалската защита. Кевин Де Бройне и Тома Мюние си размениха бърз поредица от пасове, която изведе Мюние на границата на португалското наказателно поле. Полузащутникът на Белгия стреля с външен фалц с десния си крак, но топката премина далеч от горния десен ъгъл на вратата на Руи Патрисио.

Резултатът бе открит в 42-ата минута, когато Белгия направи поредната си бърза контраатака, която този път хвана неподготвена португалската защита. Тома Мюние обърна фланга на нападението отдясно наляво с подаване към Торган Азарн, който овладя и мигновено стреля към вратата на Руи Патрисио. Топката придоби странна траектория от фалцовия удар на по-малкия от братята Азар и това обърка португалския страж, който не можа да предотврати влизането на кълбото в долния му ляв ъгъл - 1:0 за Белгия!

Това бе и последното голово положение пред която и да е от двете страни, като отборите на Белгия и Португалия се оттеглиха към съблекалните след първите 45 минути при резултат 1:0!

Началото на второто полувреме започна с принудителна смяна в състава на Белгия. Най-добрият футболист в селекцията на Роберто Мартинес - Кевин Де Бройне, получи удар в глезена от Жоао Палиня в края на първата част, за което португалецът получи жълт картон от главния рефер Феликс Брих.

Полузащитникът на Белгия бе принудително заменен от Дрийс Мертенс в 47-ата минута.

В 57-ата минута Португалия създаде най-чистото си положение в мача до момента. Хубав индивидуален пробив на Кристиано Роналдо, започнал от десния фланг на белгийската защита, премина през центрира и завърши с брилянтен пас в наказателното поле на Куртоа към Диого Жота. Още незагрял, нападателят на "мореплавателите" овладя и стреля от 12 метра високо над горната греда на белгийската вратата.

В 63-ата минута Белгия отново напомни за себе си, когато скоростна контраатака от дясната страна на португалската защита бе завършена от Румело Лукаку, след страхотно двойно подаване между братята Азар. Мощният нападател на "червените дяволи" стреля от дъгата на португалското наказателно поле, но високо в аут.

В 74-ата минута Томас Вермаален извърши нарушение срещу Жоао Феликс на границата на белгийското наказателно поле и Португалия получи правото да изпълни пряк свободен удар. Зад топката отново застана Кристиано Роналдо, който мощно отправи кълбото в "червената" стена и пропусна отлична възможност да върне "мореплавателите" в мача.

В 82-ата минута късметът покри Белгия след едно изпълнение от ляв ъглов удар на Андре Силва. Летящата топка попадна на главата на Рубен Диаш, но силният изстрел на португалския бранител попадна право в ръцете на Куртоа.

Минута по-късно опасността пред белгийската врата стана още по-голяма, след като Рафаел Герейро необезпокоявано стреля към вратата на Тибо Куртоа, но ударът на португалския защитник намери левия страничен стълб.

В 4-ата минута от 5-минутното добавено време Португалия получи страхотен шанс да изравни резултата, но Жоао Феликс стреля много неточно в аут от дъгата на наказателното поле на Беглия.

В четвъртфиналната фаза на надпреварата Белгия ще срещне състава на Италия на 2 юли в Мюнхен!

Стартовите съставите:

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Вертонген, Вермаелен, Мюние, Тилеманс, Витсел, Торган Азар, Кевин Де Бройне, Еден Азар, Лукаку

Португалия: Патрисио, Герейро, Пепе, Диаш, Далот, Санчес, Палиня, Моутиньо, Жота, Роналдо, Бернардо Силва.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругата на загиналия майор Терзиев призова президента за честно разследване
Съпругата на загиналия майор Терзиев призова президента за честно разследване
Откриха на автобусна спирка секретни документи за мисията на "Дифендър" в Крим
Откриха на автобусна спирка секретни документи за мисията на "Дифендър" в Крим