НОВИНИ

Фермерите ще протестират в Брюксел до срещата на върха на ЕС

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:13, 30.01.2024
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
Слушай новината

Фермерското недоволство в Европа се разраства - към протестиращите френски, италиански и белгийски земеделци се присъединяват и испанските. Въпреки някои мерки, обявени от от премиера миналата седмица, производителите във Франция не отстъпват от блокадите край Париж.

Гневни фермери опитаха да нарушат работата на голямата хранителна борса Ранжис в околностите на френската столица. Обектът се охранява от жандармерия по искане на правителството и демонстрантите отстъпиха. Протестиращите са разположили 150 трактора на магистрала само на 40 километра от Париж. Напредвайки към столицата, фермерите се опитват да засилят натиска върху правителството за по-малко регулации, за мерки срещу евтиния внос и гарантиране на по-високи доходи за производителите.

"Когато се премахне една норма, се добавят други и така вече не можем да се конкурираме с чуждите пазари. Имаме твърде много норми и регулации", каза Жан- Батист Бонгар - фермер във Франция.

"Нашата мотивация като производители е да имаме спокойствие в бъдещето и да имаме истинска визия, дългосрочни средства в производството и в приходите“, Патрик Мейер - фермер във Франция

Френският премиер Габриел Атал заяви днес в парламента, че за фермерите трябва да има изключения в политиката. Правителството ще настоява европейските партньори да се съгласят да облекчат регулациите върху необработените земеделски земи.

Президентът Еманюел Макрон ще обсъди темата на предстоящата на 1 февруари среща на върха в Брюксел. Дотогава продължават и протестите на белгийските земеделци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква стратегия е нужна, за да стане България предпочитана дестинация за 4 сезона?
Каква стратегия е нужна, за да стане България предпочитана дестинация за 4 сезона?
Южна Корея и Узбекистан продължават към 1/4-финалите на Купата на Азия
Южна Корея и Узбекистан продължават към 1/4-финалите на Купата на Азия