НОВИНИ

Цветана Манева празнува 80-годишнината си днес

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:00, 30.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Една легенда на 80. Неповторимата актриса Цветана Манева празнува днес.

Спектакълът "За любовта. Честит рожден ден, Цветана!" на 22 февруари на сцената на Младежкия театър в София е подаръкът за нея от любими актьори. На 27 май предстои и втората част на изненадата - представление в Античния театър в Пловдив, където самата тя също ще излезе на сцената.

Обичаната от поколения актриса ще получи "Наградата на София" на Столичната община за приноса си към изкуството на киното. Отличието ще ѝ бъде връчено на 23 март по време на фестивала "София филм фест".

"Пожелавам й да е все такъв пример за всички артисти, пример за смисъл, за сила, да е жива и здрава и още дълго да ни радва от сцената", пожела актрисата Боряна Братоева.

"Една от много малкото актриси, която притежава тази мощ да може да борави със слово по начин, който да бъде впечатляващ както за малки така и за по-зрели хора", каза актьорът Петър Антонов.

Има жени, които правят нещата по-добри.. просто като се появят. Има жени, които карат нещата да се случват. И жени, които ни карат да се усмихваме. Има жени с чар, интелект и мъдрост. Има жени, които променят света всеки ден." - тези думи за Цветана са от Съюза на артистите в България. За нея вероятно би ги изрекъл всеки от нас. Защото тя е именно това - необятна Вселена.

"Като Божество е за мен. Истината е, че в последните години успях да се докосна до нея, благодарение на спектакъла "за любовта". С времето разбрах колко е истинска и колко е човек", каза за нея Боряна Братоева.

"Ще цитирам Яна Борисова, която казва, че няма дума адекватна, която да се сложи пред Цветана Манева, за да се опише величието, което тя носи зад себе си", сподели актьорът Петър Антонов.

Освен ролите в киното и театъра Цветана оставя и друга следа - като почетен професор в Нов български университет тя раздава опит и вдъхновение на много студенти.

"Загубвам човешки образ, както се казва, когато съм пред нея и когато сме на една сцена с нея, чувствам се изключителен късметлия, това е изумителна актриса", коментира Петър Антонов.

Подаръците за магичната, обичана от поколения, Цветана не спират. За приноса й към изкуството на киното тя ще получи “Наградата на София” на Столичната община на 23 март по време на "София филм фест”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали завърши контролата с Раднички Ниш при равенство
Арда Кърджали завърши контролата с Раднички Ниш при равенство
Асен Митков: До този момент сме свършили половината работа на лагера в Турция
Асен Митков: До този момент сме свършили половината работа на лагера в Турция