НОВИНИ

Спешният ремонт на язовир "Огоста" е отложен с 2 години

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 30.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Възможно е спешният ремонт на язовир "Огоста" да бъде отложен с още 2 години. Причината за това е, че разрешителните за строеж, с които трябваше да бъде ремонтирана стената на водоема, изтичат през месец май.

Този проблем тежи колкото 500 милиона тона вода над главите на Монтана вече шеста година. През 2018 г. правителството отдели половин милиард лева за ремонт на язовири. Пари, които не стигнаха до стената на "Огоста".

"Да, ресурсът, който е бил отделен, е изхарчен, такъв ресурс няма в момента", каза Богдан Богданов, министър на икономиката.

Виновен за изчезването на половин милиард лева няма. Ремонт на язовири също няма.

"Информацията на прокуратурата и тя е официална, че няма констатирано нарушение, отказва прокуратурата да образува производство, но ние се ползваме от законовата възможност и ние в момента сме обжалвали пред съда", обясни Богданов.

Сега държавата се опитва да възстанови част от неправомерно изхарчените пари към Държавната консолидационна компания, за да започне спешният ремонт на язовир "Огоста". На този етап не е ясно колко ще струва укрепването, но е сформирана експертна група, която да изследва откъде да започне ремонтът. Това трябва да се случи преди април, тъй като вече издадените разрешителни за строеж изтичат през месец май. А дали е възможно тези разрешителни да бъдат удължени, зависи от Дирекцията за национален строителен контрол, която е под шапката на Регионалното министерство.

"Подозирам, че ми задавате въпрос от чужда компетенция. Първо, в крайна сметка поддържането на язовирните стени не е ангажимент на Регионалното министерство. Изключая една малка част язовири, които са в нашия имуществен патримониум. По отношение на останалите инвестициите се правят от ДКК", заяви Андрей Цеков, министър на регионалното развитие.

Докато институциите продължават да корозират в темата. Водата в "Огоста" продължава тайно да ерозира основата на язовирната стена.

"Ако не искаме още две години да преминем в нови процедури за строителни разрешения, целта ни е да го направим възможно най-скоро", коментира Богданов.

А дали е възможно строителните разрешителни да бъдат удължени, зависи от Дирекцията за национален строителен контрол, която е под шапката на Регионалното министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборите на Локомотив Пловдив и Крумовград подсилиха нападенията си с чуждестранни попълнения
Отборите на Локомотив Пловдив и Крумовград подсилиха нападенията си с чуждестранни попълнения
ОИК във Варна проверява сигнал срещу кмета на града
ОИК във Варна проверява сигнал срещу кмета на града