НОВИНИ

Депутати подготвят промени в Семейния кодекс

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:00, 30.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС подготвят промени в Семейния кодекс. Те искат да регламентират законово така нареченото "споделено родителство''.

Идеята е и след евентуална раздяла и двамата родители да продължат да отглеждат детето. Сега това е възможно, само ако е постигнато споразумение между страните.

След 6-годишна съдебна сага Върховният касационен съд постановил споделено родителство за двете деца на Гален Тодоров.

"Идеята е детето, когато има нужда от майка си и баща си то да има възможност за пряк достъп и пряко взаимодействие с този родител", каза Гален Тодоров.

Гален вижда само едното си дете, другото не е контактувало с него повече от 3 години. Затова мъжът търсил помощ от отдела за закрила на детето.

"7 пъти ми е изследван родителският капацитет, през два-три месеца, дали съм пригоден за родител. И всеки път е да, което е безумно!", обясни Гален Тодоров.

За това Гален се надява, че правилата ще се променят така, че и след евентуална раздяла съдът да постановява споделено родителство.

"Раздялата за едно дете е убийствено шокиращ момент от неговия живот. И то от първите дни на раздялата трябва да има достъп и до майка си и до баща си", коментира той.

За споделено родителство у нас се говори от години. През 2016 г. е подготвен и законопроект, който така и не стига до гласуване в парламента. 8 години по-късно депутати от управляващото мнозинство са готови да предложат промени в семейния кодекс, които да регламентират споделеното родителство.

"Вече по взаимно съгласие е възможно това съвместно упражняване на родителските права или споделено родителство, но тогава, когато се стигне по исков ред и пак подчертавам може би п други причини -тогава съдът е длъжен спрямо действащия семеен кодекс да определи на кой да бъдат родителските права. Това се опитваме да избегнем", поясни Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Целим промяна на семейния кодекс, но не предлагаме засега текстове, защото самите институции и министерствата ни предлагат различни подходи", уточни Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.

От МВР подкрепят споделеното родителство, но казват, че то може да са прилага в малко случаи и питат къде ще учи детето ако родителите му живеят в различни градове, например. От Правосъдното министерство са за споделеното родителство, а съдии поискаха законотворците да разпишат точни и ясно текстове в семейния кодекс.

"Освен че споделяме, че трябва да има промяна в Семейния кодекс, в една или друга посока, е необходима и промяна в други нормативни актове, които да гарантират изпълнението на тези решения, защото и най-доброто решение, ако не се изпълни то е просто решение на хартия", обясни Камелия Николова от Държавна агенция за закрила на детето.

Работи се по механизъм за реакция при отказ за изпълнение на съдебно решение. Възможно е да бъдат преразгледани и други нормативни актове.

"Времето, което детето прекарва с единия и другия родител дали е добре регулирано - така че да не се получи негативният феномен на родителско отчуждение и второ как става предаването на детето, защото всички сме свидетели на много травматично предаване", каза Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика.

Все още не се знае кога депутатите ще предложат промените в Семейния кодекс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОИК във Варна проверява сигнал срещу кмета на града
ОИК във Варна проверява сигнал срещу кмета на града
Клуб Тракия спечели 20 медала от държавното първенство по спортна стрелба с пневматично оръжие (ВИДЕО)
Клуб Тракия спечели 20 медала от държавното първенство по спортна стрелба с пневматично оръжие (ВИДЕО)