НОВИНИ

Безплатното висше образование ще привлече повече студенти, смята проф. Герджиков

bnt avatar logo
от БНТ
19:10, 30.01.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващо беше решението да се отменят таксите в държавните университети. Това има два позитива - от една страна за студентите, защото ще има по-широка възможност за тези, които нямат достатъчно средства, да имат достъп до образование. От друга страна, за университетите, които, предполагам, ще имат повече студенти, когато висшето образование е безплатно. Това заяви проф. Анастас Герджиков в "Още от деня".

"Вчера на среща на Съвета на ректорите с министър-председателя се обсъдиха редица проблеми, най-вече такива за финансови средства, като средствата за капиталови разходи и за библиотеки. Истинският проблем е във финансовия модел", каза проф. Герджиков.

Според него други сектори в образованието имат по-спешна нужда от финансиране.

"Ако трябва да избера къде да отидат тези много милиони, няма да избера студентските такси, има по-спешни неща. Едно от тях е да решим проблема с огромната разлика в коефициентите между професионалните направления", отбеляза проф. Анастас Герджиков.

Той коментира и отпадането на изпитите за прием в някои специалности в българските университети.

"Държавните зрелостни изпити бяха замислени като вход за висшето училище, за да може по по-обективен начин външна комисия да оцени знанията на ученика. Това решение не сваля летвата, тя се сваля от нивото на матурата, но университети могат да вдигнат това ниво по свой начин", каза проф. Герджиков.

По думите му липсата на профилирани университети, които да преподават определени специалности, също представлява проблем за образователната система.

"Университетите са много, това не пречи на никого. Това, което пречи на всички е, че във всички университети се предлага всякакво образование. Не може в университет, където, например, профилирано се изучават технически науки, в момента да има и право, литература и т.н. Това е проблем".

Вижте повече във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова пусна на търг сак от Уимбълдън за благотворителност
Виктория Томова пусна на търг сак от Уимбълдън за благотворителност
Арда Кърджали завърши контролата с Раднички Ниш при равенство
Арда Кърджали завърши контролата с Раднички Ниш при равенство