НОВИНИ

ФИФА ще използва полуавтоматизирана технология за засадите на Мондиала в Катар

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:05, 01.07.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт
фифа използва полуавтоматизирана технология засадите мондиала катар
Слушай новината

Световната футболна централа ФИФА обяви важно нововъведение за предстоящото Световно първенство в Катар, на което за първи път ще се използва полуавтоматизирана технология за засадите.

Новата технология ще използва 12 камери, монтирани под покривите на всеки от стадионите, които ще следят топката и до 29 точки от телата на футболистите, за да бъде определена тяхната точна позиция на терена. Сред тези 29 точки попадат и всички крайници, които се гледат при отсъждане на засада.

В официалната топка за първенството пък ще бъде поставен специален сензор, който в реално време ще подава информация към реферите, които ще отговарят за системата ВАР.

Комбинирайки информацията от 12-те камери и тази от сензора в топката, технологията ще изчислява кога даден футболист е бил в положение на засада и веднага ще предава тази информация на ВАР арбитрите.

Те от своя страна ще трябва ръчно да проверят ситуацията и уведомят главния съдия при нужда. Според ФИФА полуавтоматизираната система трябва да помогне за по-бързото и точно отсъждане на засади.

"На Световното първенство през 2018 година ФИФА направи смелата крачка да използва система ВАР и това се оказа неоспорим успех. Полуавтоматизирана система е еволюцията на ВАР и е кулминация на тригодишни проучвания и тестове, за да дадем на феновете и на отборите най-доброто по време на Световното първенство в Катар. От ФИФА се гордеем с постигнатото и очакваме с нетърпение да ви покажем ползите от полуавтоматизираната система за засада по време на Световното първенство 2022", коментира президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Световното първенство по футбол в Катар ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември, а най-интересното от шампионата ще може да наблюдавате в ефира на БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тошко Йорданов: Смяната с Асен Василев не е вариант за нов кабинет
Тошко Йорданов: Смяната с Асен Василев не е вариант за нов кабинет
Изтече ултиматумът от Русия за руските дипломати
Изтече ултиматумът от Русия за руските дипломати