НОВИНИ

Франция и България заедно в подкрепата си за Украйна (ОБЗОР)

Макрон разговаря с премиера Денков в Париж

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:45, 21.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Еманюел Макрон поздрави българските власти за смелостта, която показват от началото на войната в Украйна. Той акцентира също, че България е успяла да промени модела на отношенията си с Русия.

Макрон разговаря с премиера Денков в Париж. Освен геополитическите рисков двамата обсъдиха общите приоритети на двете страни в рамките на Евросъюза и сътрудничеството в енергетиката.

Срещата на премиера Николай Денков и френския президент дойде в навечерието на втората година от войната в Украйна. Потвърдена беше и пълната подкрепа на Франция за външнополитическите приоритети на България - Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Оценявам куража на българските власти от самото начало на конфликта и да преобърнат парадигмата на отношенията си с Русия. Много дълъг път беше изминат от България от влизането в Европейския съюз през 2007 г. до еврозоната, към която България трябва да се присъедини, когато са изпълнени критериите. Както и до влизането ѝ в Шенген, като един много важен етап вече беше преминат тази година с вдигането на контрола по въздушните и морските граници", заяви френският президент Еманюел Макрон.

"Девизът на нашата държава е "Съединението прави силата", което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога. Ето защо българското правителство и парламентарното мнозинство в България ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ чрез национални усилия и чрез структурите на ЕС и НАТО толкова дълго, колкото е необходимо. Подготвяме се за присъединяване към еврозоната с цел това да стане на 1 януари 2025 година. И след като се присъединим към Шенгенското пространство по въздух от следващия месец ще работим за постигане на споразумение с Австрия за сухопътните граници преди края на тази година.Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие също е много важна цел за нас. Благодарни сме за пълната подкрепа на Франция в тези области", допълни Николай Денков.

След срещата, която продължи половин час повече от предвиденото, Денков обобщи резултатите.

"Получихме много ясни и подчертани поздравления за това, което направи правителството като реформи през последните 8 месеца. Това, което е важно за Франция, е да бъде сигурно, че ще бъде изградена ясна отбранителна стратегия, система за това как Европа може да се защити от евентуална атака от страна на Русия", каза още Николай Денков.

Във френската столица беше подписана и декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика от министрите на финансите Асен Василев и на енергетиката Румен Радев. Те се срещнаха с френския си колега Брюно льо Мер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали проведоха подиум тренировка преди Световната купа по спортна гимнастика в Котбус
Българските национали проведоха подиум тренировка преди Световната купа по спортна гимнастика в Котбус
Ротация и на фронта - все повече украинци настояват за демобилизация и смяна на воюващите
Ротация и на фронта - все повече украинци настояват за демобилизация и смяна на воюващите