НОВИНИ

Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер, Денков я призова да застане начело на кабинета (ОБЗОР)

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 24.03.2024
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Курс към избори или връщане на масата за преговори и ротация? Въпрос, който остава без отговор и днес. Макар че следобед темата изглеждаше приключена - след като преговарящият екип на ГЕРБ обяви, че разговорите с партньорите от ПП-ДБ са стигнали до задънена улица и единственият изход са предсрочни избори.

Мария Габриел беше категорична, че утре ще оттегли кандидатурата си за министър-председател от НС, а партията й няма да участва в преговори за реализация на втория мандат. През целия ден от ПП-ДБ запазиха мълчание. Но точно в 20.00 часа, премиерът в оставка Николай Денков излезе със специално обръщение към ГЕРБ-СДС, излъчено по БНТ, и ги призова - да спазят уговорката отпреди 9 месеца и да не хвърлят страната в хаос.

"Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат", каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

"Показахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес", коментира тя и добави, че в името на това България да има правителство, разговорите са продължили и през последните три дни.

"В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и за енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи", добави Габриел.

"И затова ние тук казваме „не“ – „не“ на постоянните нови условия и „не“ на нови и нови условия. Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат", заяви Габриел.

"Това, което казваме днес, е много ясно – всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим", обяви на брифинга заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

"Това, което доведе до този финал, е на практика борбата на ПП-ДБ за власт и постове. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел", подчерта заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова.

"Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди девет месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет", каза премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ.

"Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем", обяви Денков.

"Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думите си и да изпълним своя дълг към хората и към България", каза премиерът в оставка.

Част от лидерите на парламентарно представените партии реагираха на изявлението на Мария Габриел.

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в прессъобщение до медиите.

"Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България, с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство", допълва Пеевски.

От ДПС заявяват, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ.

"Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими", пише Делян Пеевски.

"След поредица от безумни, глупави и унизителни обрати, днес стана ясно, че най-вероятно, логично и с облекчение отиваме на избори," коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук.

Според Трифонов, следващият мандат ще отиде в „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ).

"Тях, напълно логично, никой няма да ги подкрепи. Третият мандат, в когото и да отиде - той ще го върне, и така, съвсем правилно, отиваме на избори", пише Трифонов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финалът на "Вина": Приключи вторият сезон на хитовия сериал на БНТ
Финалът на "Вина": Приключи вторият сезон на хитовия сериал на БНТ
България завърши на трето място в класирането по медали на Световната купа по кикбокс в Йезоло
България завърши на трето място в класирането по медали на Световната купа по кикбокс в Йезоло