НОВИНИ

Русия скърби за жертвите на атентата в Москва

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:41, 24.03.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Ден на траур в Русия - в памет на 137 жертви на нападението в "Крокус Сити Хол" в Москва. Днес четиримата задържани бяха отведени за разпит в Следствения комитет. Срещу двама от тях тази вечер беше повдигнато обвинение за извършване на терористичен акт. Единият призна вината си.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Москва, обаче, продължава да не изключва и отговорността на Украйна. Агенция Ройтерс потвърди автентичността на видео, разпространено от "Ислямска държава", в което се вижда как нейни бойци стрелят по хората в залата. Засега от руска страна няма коментар.

С покрити лица и белезници - четирима мъже, за които се съобщава, че са заподозрени като преките извършители на нападението в "Крокус Сити Хол" бяха отведени в руския Следствен Комитет за разпит. Руските служби за сигурност арестуваха 11 души по обвинение в съпричастност към атаката, отнела живота на най-малко 137 души в концертната зала в Красногорск край Москва.

Агенция Ройтерс потвърди автентичността на разпространеното от "Ислямска държава" видео, в което се вижда как въоръжени с огнестрелни оръжия и ножове мъже нападат хора в "Крокус Сити Хол". Терористичната групировка твърди, че видеото е заснето от нейни бойци.

Според Ройтерс в записа, който е дълъг около минута и половина, шарката на стените и пода съвпада с тази от други видеа от залата. Съвпадение има и с цвета на дрехата на един от мъжете, за които от групировката посочват, че е сред извършителите.

В обръщението си към нацията в събота, Владимир Путин не спомена "Ислямска държава", а вместо това намекна, че в атаката има украинска следа. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Путин, че се опитва да стовари вината върху Украйна.

"Методите им винаги са едни и същи. Виждали сме го и преди - разрушени сгради, стрелби и експлозии и винаги търсят някой друг да обвиняват. Докараха тук, на украинска земя, стотици хиляди техни терористи да се бият с нас и не ги интересува какво се случва в собствената им страна. Вчера Путин мълча 24 часа, за да мисли как да свърже атаката с Украйна", подчерта Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Всички флагове в страната бяха спуснати наполовина. Стотици хора и днес оставяха цветя пред концертната зала. Спасителните операции са прекратени, продължава единствено разчистването на отломките. Над 100 души остават в болница - част от тях в критично състояние.

"Не съм спала цяла нощ, гледах новините, четях какво става, беше страшно. Огромна болка е за нас!"

"Не вярваме, че сме в безопасност. Имало е предупреждения за терористични атаки. Защо не бяха защитени хората предварително?"

От Кремъл разпространиха кадри, на които руският президент Путин пали свещ в памет на загиналите.

Ако бъде потвърдено, че "Ислямска държава" стои зад атентата в Русия, то това ще бъде най-смъртоносното нападение на джихадистката групировка на европейска територия. На 13 ноември 2015г. при координирано нападение в зала "Батаклан", "Стад дьо Франс" и заведения в центъра на Париж загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева спечелиха седем медала на Световната купа по художествена гимнастика в Атина
Елвира Краснобаева и Ева Брезалиева спечелиха седем медала на Световната купа по художествена гимнастика в Атина
Гледайте развръзката на сериала "Вина", тази вечер е последният епизод на втория сезон
Гледайте развръзката на сериала "Вина", тази вечер е последният епизод на втория сезон