НОВИНИ

Руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:50, 24.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Полша извика руския посланик, за да протестира срещу навлизането на руска крилата ракета във въздушното ѝ пространство. Ракетата е била изстреляна по цели в Западна Украйна. Подобен случай имаше и в края на декември.

Русия нанесе въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която граничи с Полша. Няколко експлозии разтърсиха украинската столица в ранните часове на деня.

По Лвовска област са били изстреляни около 20 ракети и седем нападателни дрона. Една от ракетите е навлязла в Полша.

"В 4.43 ч. сутринта руска ракета наруши полското въздушно пространство. Обектът навлезе в полското въздушно пространство над село Осердув, Любелски административен район и беше на територията на нашата страна за 39 секунди. Обектът навлезе на 1000 - 2000 метра навътре в нашата страна", обясни Владислав Кошиняк-Камиш, министър на отбраната на Полша.

През цялото време на полета си обектът е бил наблюдаван с радарни системи. Заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни. Част от руска крилата ракета беше открита в парк в Киев, след като е била прихваната по време на въздушните удари. Украинската ПВО съобщи, че е унищожила 18 руски ракети и 25 дрона на противника.

В същото време, Украйна е атакувала два руски десантни кораба при удар по град Севастопол на анексирания полуостров Крим. Поразени са десантните кораби-амфибии "Ямал" и "Азов" и редица инфраструктурни обекти на Черноморския флот.

Русия едва ли ще успее да защити всичките си петролни рафинерии от атаки на украински дронове. Дроновете са извели от строя поне 10% от капацитета на руските рафинерии, твърди британското министерство на отбраната. Тези удари водят до финансови загуби за Русия и засягат вътрешния пазар на горива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завърши на трето място в класирането по медали на Световната купа по кикбокс в Йезоло
България завърши на трето място в класирането по медали на Световната купа по кикбокс в Йезоло
Треньорът Александър Димитров се надява на късмет в евроквалификацията на младежите с Полша
Треньорът Александър Димитров се надява на късмет в евроквалификацията на младежите с Полша