НОВИНИ

Има връзка между психичните заболявания и зависимостите, как трябва да се лекуват?

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 24.03.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ново разбиране за лечението на зависимостите и психичните разстройства. Според световната психиатрична общност и Съвета на Европа между зависимостите и психичните разстройства има пряка връзка и те трябва да бъдат повлиявани заедно. Това е основният акцент на международна конференция, която се провежда в София.

Години наред се смяташе, че лечението на зависимостите е трудно, почти невъзможно. Просто резултатите бяха твърде обезкуражаващи.

"Психиатрията не разпознаваше естеството на пристрастяването като психично заболяване. И ако психиатричен пациент използва някакво вещество, психиатрите не искаха да го лекуват, докато не спре. И обратното, пациенти, които употребяват да речем канабис, и имаха депресивна симптоматика, бяха препращани към друго лечение", обясни проф. Икро Маремани.

"За 20-годишната ни клинична практика в специализирана терапия на зависимости ни срещна с хиляди страдащи хора, при които много ясно се откроява тази тенденция - хора, които имат стресови преживявания, травматични преживявания, депресивни и други, да търсят субстанции, за да облекчат симптомите си и обратното. И наблюдението върху тези процеси всъщност показва, че те са много по-често срещани, отколкото класическата психиатрия са забелязвали години наред", подчерта д-р Александър Канчелов.

И постепенно започва да сe налага разбирането, че лечението не трябва да бъде разделяно и диагнозата трябва да е единна. Това сега се отбелязва с термина "двойно разстройство".

"Например биполярна шизофрения, постравматично стресово разстройство, депресия и някакъв вид пристрастяване към алкохола например или полузлоупотреба. По този начин имаме възможност за осмислим дълбоката психопатология при тези пациенти", заяви проф. Икро Маремани.

"Задълбоченото познаване на специфичната психопатология на тези проблеми и конкретната проблематика дава много по- добри шансове за успешно третиране, като се прилага паралелно или последователно ефективно медикаментозно и психотерапевтично лечение на тези състояния", каза д-р Александър Канчелов.

Освен да се разпознае и разграничи различната психопатология, пред психиатрията стои въпросът с медикаментозната терапия.

"Познанията на психиатрията и на медицината на зависимостите невинаги са съвместими. Не можем да използваме лекарството за биполярно разстройство и за зависимости механично. Трябва да знаем какво се случва, когато ги комбинираме", категоричен е проф. Икро Маремани.

50% от пациентите със зависимост имат допълнителна симптоматика, както и половината от психичните разстройства вървят с някакъв вид злоупотреба. Двойните разстройства водят до по-висок риск от спешни приеми, хоспитализации, самоубийство, свръх доза и преждевременна смърт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щефан Крафт триумфира с Големия кристален глобус, Зографски завърши 37-и в крайното класиране за Световната купа по ски скокове
Щефан Крафт триумфира с Големия кристален глобус, Зографски завърши 37-и в крайното класиране за Световната купа по ски скокове
Константин Костадинов и баскетболният Аликанте със загуба във втора дивизия на шампионата в Испания
Константин Костадинов и баскетболният Аликанте със загуба във втора дивизия на шампионата в Испания