НОВИНИ

Георги Господинов получи престижна датска награда за литература

георги господинов получи престижна датска награда литература
bnt avatar logo
от БНТ
13:18, 13.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Българският писател Георги Господинов е тазгодишният носител на наградата "Цинклар" за майстор на късия разказ, връчвана от Асоциацията на датските писатели.

Отличието се дава от 2013 г. насам, през две години, на световни и датски писатели за приноса им в жанра на разказа. С тази награда Господинов се нарежда сред имена като британския писател Джулиан Барнс, американските авторки на кратка проза Лидия Дейвис и Лори Мур, немската писателка Юдит Херман и др.

Носителят на "Цинклар" се избира от датско жури, съставено от писатели и критици. Наградата ще се връчи на специална церемония в Копенхаген на 10 септември, последвана от дискусия с автора. Призът е в размер на 100 000 датски крони.

"Със своите разкази, публикувани в най-различни контексти, Георги Господинов разширява границите на това какво може да бъде един разказ и как може да се разкаже една история. По отношение на стила, жанра и фикционалните си светове, неговите разкази се характеризират с невероятен жанров диапазон, който включва реализъм и фентъзи, философски размишления, криминална проза, научна фантастика. Удивителен е и начинът, по който историите могат да променят ритъма и тона си, да постигат неочаквани обрати от изречение в изречение. Да четеш Господинов е като да влезеш в машина на времето, която предлага разширяващо съзнанието пътуване през водовъртежа на историята и лабиринтите на човешкия ум", се казва в мотивацията на журито.

Отличието е на името на един от най-обичаните датски писатели Фин Цинклар, който завещава голяма част от наследството си за създаване на награда, популяризираща жанра на късия разказ.

Наградата е признание и за датската преводачка на Господинов Хеле Далгор, превела както сборника с разкази "Сляпата Вайша", така и всички романи на българския автор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов с шанс да дебютира за Специя днес
Петко Христов с шанс да дебютира за Специя днес
Небесният спектакъл на метеорния поток Персеиди (Снимки)
Небесният спектакъл на метеорния поток Персеиди (Снимки)