НОВИНИ

ГЕРБ няма да участват в преговорите с ПП-ДБ, ако няма радикални реформи в кабинета

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:40, 06.03.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов не сдържа острия си тон по отношение на партньорите от ПП-ДБ. Той ги обвини, че провалят преговорите и тласкат страната към избори.

Борисов все пак не изключи възможността преговорите в некоалицията да продължат, но беше скептичен за изхода от тях.

"Ако няма радикални реформи в кабинета, в регулаторите и в съдебната система, ние няма да участваме, но започваме с това, което управлява държавата, за да има нещо, което да го регулира и следи. Без кардинални промени, включително и на Асен Василев - щом си мисли, че така че мине и всеки ден ще се оправдава, че някой друг ги сменя, а той не знае, аз повече няма да го подкрепям. С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев. От него вече зависи всичко. Защо беше нужно да съсипят правителството днеска? И да цъка часовник в ръцете на президента Радев. Нищо лошо не казвам - но от него вече зависи кога ще са изборите, кога ще са консултациите, колко време ще ни държи или няма да ни държи. Защото той, ако не беше джентълмен, можеше утре да ни назначи консултации. Отиваме на избори. има ли все още надежда - не, никаква надежда. Те провокираха днеска това да се случи. Няма изход. избори и тогава пак - изхода го приключиха днес", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов реагира остро на гласуваната днес в Народното събрание оставка на правителството. От Букурещ, където участва в конгреса на Европейската народна партия, Бориков коментира, че няма надежда за разбирателство и се върви към избори 2 в 1. Той все пак не изключи възможността преговорите в некоалицията да продължат, но беше скептичен за изхода от тях.

Не може, докато бъдещият премиер е в чужбина, да се подава оставка, смята Бойко Борисов. Според него не коалиционните партньори е трябвало да почакат ГЕРБ да се върнат в България. Лидерът на ГЕРБ каза в момента, че изборът на Урсула фон дер Лайен му е по-важен, отколкото "оставката на Ники".

Борисов нарече начинът на подаване на оставката от Николай Денков арогантен и надменен. И постави условия.

Борисов получил ценни съвети от европейските си партньори. Всички се питат какво става в България, а ГЕРБ не могат да им отговорят защо оставката се гласува в тяхно отсъствие. Бившият румънски премиер Николае Чука, който е участвал в ротация в страната, посъветва политиците в България да подтиснат малко егото си.

"Разговаряхме за ротацията с Борисов. Аз много честно му обясних как ние направихме ротацията. Ние имахме ясен ангажимент от всички партии, които участваха в коалицията, да спазват това, за което сме се договорили. Когато става дума за коалиции и ротации, всеки трябва да потисне малко личното или партийното его, защото става въпрос не за интересите на дадена личност или политическа партия, а за доброто на страната", каза Николае Чука - председател на Сената и бивш премиер на Румъния.

Лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер обеща днес, че ЕНП ще работят за възможно най-бързо пълно приемане на България и Румъния в Шенген.

"Искам да кажа поздравя нашите приятели, че вече направиха първата стъпка - присъединяването към Шенген по въздух и море. Ние искаме да видим България и Румъния възможно най-бързо в шенгенското пространство. ЕНП е ясна за това. Искам да призова социалистите в Австрия да променят своето решение, защото и социалистите в Австрия са против пълното приемането на България и Румъния в Шенген, така че сме изправени през предизвикателство в Австрия - да убедим всички партии там. В този момент най-важното нещо, което правим е да се опитаме да убедим нашите австрийски приятели да дадат зелена светлина", каза Манфред Вебер - председател на Европейската народна партия.

Пълноправното членство на двете страни в Шенген е записано и в меморандума на конгреса на ЕНП, въпреки несъгласието на управляващата Австрийската народна партия, която също е част от най-голямото европейско политическо семейство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив постигна драматичен успех над Шумен в НБЛ
Академик Пловдив постигна драматичен успех над Шумен в НБЛ
Отстраниха двама полицаи заради охрана на клуба на Мартин Божанов - Нотариуса
Отстраниха двама полицаи заради охрана на клуба на Мартин Божанов - Нотариуса