НОВИНИ

Ще повтарят ли изпити студентите по право от ЮЗУ?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:09, 06.03.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Студентите, завършили "Право" в Югозападния Университет няма да полагат допълнителни изпити. Това каза днес днес ректорът проф. Николай Марин. Той не е съгласен с констатациите за нарушения от проверката на министерството на образованието и науката.

Ректорът днес се защити и заяви, че няма 138 нарушения в специалностите "История" и "Право" както се твърди. Няма нелегитимни изпити и фалшиви дипломи, а предсрочното завършване на "Право" е било разрешено от закона.

Ректорът на Югозападния университет Николай Марин обясни, че до 2022-ра година предсрочното завършване на "Право" не е било забранено, не е било забранено и признаването на учебни дисциплини от други специалности.

"Обхвата на проверката е 2015 - 2018 година. Задайте си въпроса вие, които мисля, че не сте юристи, но може ли закон, който е изменен през 2022 година да се прилага за периода на проверката, която за специалност "Право" е 2015 - 2018 година", каза ректорът на ЮЗУ проф. Николай Марин.

Марин призна, че съпругата му също е завършила в съкратени срокове "Право", защото е било разрешено. Обясни, че именно дирекция "Висше образование", която е извършила проверката е издала холограмните стикери на дипломите на юристите, така че за "фалшиви дипломи" не можело да се говори. Регистърът на действащите и прекъснали студенти се поддържа от министерството, каза още Марин.

"Ако е имало най-малко нарушение, защо Министерството на образованието издаде холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти. 10 от тях са отстранени, а 13 предстои да се дипломират. Ясно и категорично казвам, че нашите студенти, нашите възпитаници, които са завършили няма да полагат допълнителни изпити", обясни Марин.

Колкото до обвиненията на доц. Стефан Дечев, че е подправян подписът му и са писани оценки от негово име, ректорът обясни, че Дечев не е нанасял навреме оценките си и студентите не можели да вземат стипендии. Затова било решено ръководителят на катедрата проф. Китанов да ги нанася служебно. Просветният министър Галин Цоков не пожела да коментира в подробности казуса, тай като прокурорската проверка не е приключила. Каза, че срокът, в който ректорът трябва да предприеме мерки е удължен до 15 април.

"Всичко е качено на сайта на Министерството, имаше и такива въпроси от депутати, които също запознахме с доклада от проверката, така че колегите са си свършили работата, очакваме отговора и действията на ректора. Действително имаше много констатирани проблеми, свързани с учебната документация, така да го кажем", заяви министърът на образованието и науката Галин Цоков.

Колкото до това ще има ли дисциплинарни уволнения в университета министърът уточни.

"Ако има изпити, които са извършвани от преподаватели, които нямат право на това - това е пак решение на контролния съвет на Университета, министърът не може да заповяда на ректора да нареди такова нещо, така че зависи от това какво се установи от проверката на ректора и неговия екип", допълни още Цоков.

Дали студентите ще повтарят изпити също ще стане ясно след 15 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалното министерство ще има три месеца, за да намери пари за саниране
Регионалното министерство ще има три месеца, за да намери пари за саниране
ФИС отмени кръга от Световната купа по ски в Кранска гора, което гарантира участие на Алберт Попов във финалите
ФИС отмени кръга от Световната купа по ски в Кранска гора, което гарантира участие на Алберт Попов във финалите