НОВИНИ

Юлия Навалная призова за протести на изборите в Русия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:04, 06.03.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вдовицата на Алексей Навални Юлия призова руснаците да протестират на президентските избори на 17 март. От YouTube тя призова противниците на режима на Путин да отидат точно по обяд в избирателните секции, за да се образуват огромни опашки. Едно от последните обръщения от затвора на Алексей Навални съм привържениците му беше за така наречения масов "протестен обяд срещу Путин".

"Алексей успя да ни каже как да го направим. Трябва да използваме изборния ден, за да покажем, че ние съществуваме и че сме много. Трябва да дойдете в избирателната секция в един и същи ден и час - на 17 март по обяд. Какво да правите след това? Изборът е ваш. Можете да гласувате за всеки кандидат, освен за Путин. Можете да повредите бюлетината, можете да напишете на нея с големи букви "Навални". Дори и изобщо да не виждате смисъл да гласувате, можете просто да дойдете и да постоите в избирателната секция, а след това да си тръгнете и да се приберете вкъщи", заяви Юлия Навалная, съпруга на Алексей Навални.

Руското министерство на отбраната разпространи кадри с гласуващи войници в Украйна за президентските избори. Вотът е насрочен за дните от 15 до 17 март. Гласуването в отдалечените райони, обаче, вече започна. За първи път на територията на Русия гласуването ще продължи 3 дни.

По данни на Централната избирателна комисия право на глас имат почти 113 милиона души, включително населението в окупираните от Русия територии в Украйна. В надпреварата за Кремъл, опонентите на Владимир Путин останаха трима. Очаква се той да спечели с убедителна победа нов 6-годишен мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева и Габриела Стоева със загуба на старта на турнира по бадминтон в Париж
Стефани Стоева и Габриела Стоева със загуба на старта на турнира по бадминтон в Париж
Кремъл обяви Гари Каспаров за терорист
Кремъл обяви Гари Каспаров за терорист