НОВИНИ

Хаос и насилие в Хаити, обявено е извънредно положение

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
17:08, 06.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Островната държава Хаити е обхваната от хаос, а 80 на сто от столицата Порт о Пренс е под контрола на въоръжени групировки. Обявено е извънредно положение заради опит да бъде завзето главното международно летище на Хаити, както и двата най-големи затвора в страната. Това доведе до бягството на хиляди затворници и вълна от насилие.

Тлеещият от почти три години конфликт в Хаити ескалира. Хаосът се отприщи, след като миналата седмица министър-председателят Ариел Анри посети Кения.

Поводът за визитата му беше споразумение между двете държави за помощ срещу насилието, на което въоръжените групировки подлагат карибската република. Двете страни договориха помощ от 1000 полицейски служители, които да ръководят одобрената от ООН мисия.

"Ескалацията на насилието в няколко квартала в столицата Порт о Пренс е принудила около 1500 души да напуснат домовете си. Повечето от тези хора вече са били разселени преди това. Хуманитарните ни партньори на място вече реагираха и осигуряват храна, лекарства, матраци, одеяла и чаршафи", заяви Стефан Дюжарик, говорител на ООН.

Премиерът Ариел Анри встъпи във власт без избори след убийството на държавния глава Жовенел Моис през 2021 година. Оттогава хората живеят в страх и несигурност заради нападенията на престъпни групировки. Броят на отвличанията също се е увеличил драстично.

"Ако Ариел Аенри не се оттегли, страната ще претърпи геноцид. Ако Ариел Аенри не се оттегли, ако международната общност продължи да подкрепя Ариел Анри, те ще ни въвлекат директно в гражданска война, която ще завърши с геноцид", допълни Джими Шеризие, лидер на хаитянска банда.

Министър-председателят на Хаити Ариел Анри пристигна снощи в Пуерто Рико въпреки ескалиращото насилие в страната му, което заплашва да свали правителството му от власт.

Канцеларията на губернатора на Пуерто Рико потвърди, че Анри е пристигнал в столицата Сан Хуан. Местните медии съобщиха, че Доминиканската република, която дели остров Испаньола с Хаити, по-рано не е разрешила на самолета му да кацне.

Джими Шеризие, бивш елитен полицай, който оглавява съюз от банди, поел отговорност за нападенията, снощи повтори, че целта му е да блокира завръщането на Анри в страната и да го принуди да подаде оставка. Хаити няма официално избрано правителство. В страната не са провеждани избори от 2016 година.

Според ООН вътрешните конфликти в Хаити са довели до разселването на 15 000 души. Островната страна пострада силно и от серия силни земетресения през последните години. Най-мощното през 2010 отне живота на повече от 200 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Инински се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов
Красимир Инински се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов
Илиян Радулов премина първия кръг на турнир по тенис в Торейо (Испания)
Илиян Радулов премина първия кръг на турнир по тенис в Торейо (Испания)