НОВИНИ

Кабинет в оставка: Каква оценка си поставиха министрите за свършеното?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
16:54, 06.03.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Правителството ще продължи да работи по приоритетите, които е обявило до избора на нов Министерски съвет, увери премиерът в оставка Николай Денков на днешното заседание на кабинета.

След гласуваната оставка повечето от министрите си поставиха добри оценки за свършената работа през последните 9 месеца. Четирима от упрекнатите вчера от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, не се съгласиха с критиките.

На първото си заседание като министър-председател в оставка, Николай Денков обобщи, че са си изпълнили обещанията.

"Добрите обещания са спазените обещания. Това правителство удържа на дадената политическа дума и подаде оставка на 9-ия месец от управлението. Така изпълняваме поетия ангажимент като налагаме и нова европейска култура в партийните взаимоотношения", заяви Николай Денков.

Асен Василев заяви, че финансовото министерство е изпълнило всички мерки, заложени в програмата през последните 9 месеца. И коментира репликата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП е узурпирала цялата власт.

"Не бих коментирал г-н Борисов, по-добре него да питате за критиките. Що се отнася за критиките - как се назначават хора и т.н., има си институционален ред. До момента мисля, че с работата си като финансов министър съм доказал, че каквото съм написал в бюджета, се е случило, че се изпълняват всички дейности, така че не виждам как бих подхлъзнал някой", заяви Василев.

Останалите министри, които също бяха разкритикувани от ГЕРБ, не приеха упреците на Бойко Борисов и заявиха, че все още не са запознати с оценките си.

"Това с БТР-те и ръкавиците е абсолютно несериозно. Аз съм претръпнал към атаките от ден първи откакто съм министър", каза министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев.

"Аз смятам, че си вършехме добре работата. Всеки има право да критикува. Виждаме критики и към други министри, така че, докато не стане ясно какъв ще е съставът на новото правителство, ние ще работим по начина, по който сме го правили и досега", заяви министърът на спорта Димитър Илиев.

"Не, с оценката си аз не съм запознат, така че очаквам и това да бъде споделено с мен", каза Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

Добра оценка си постави и министърът на иновациите, която също беше критикувана от Борисов, че пътувала много.

"Като министър за иновациите и растежа и човек, който отговаря за привличане на инвеститори, смятам че мога много добре да представя България по този начин и дори пътуванията или командировките не са били достатъчни, за да може да бъде реализирана тази амбициозна програма", посочи Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа.

За друга част от Министерския състав ротацията не е на дневен ред.

"Ох, моят бележник с оценки остана вкъщи и няма да мога да задоволя, така, вашето любопитство. Всичко си е както и преди, продължаваме си работата до решение на Народното събрание, така че, знаете, по Конституция процедурата каква е", каза Георги Гвоздейков, министър на транспорта.

"Защото си върша работата, все едно, че няма ротация, представяте ли си как ще живеете ако знаете, че утре, повече няма да си вършите работата. Въобще не го мисля", заяви министърът на земеделието Кирил Вътев.

Част от министрите не пожелаха да коментират евентуалното си участие в кабинет след ротацията.

Вижте още в прякото включване на Виктор Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата повдигна обвинение на Жана Бергендорф
Прокуратурата повдигна обвинение на Жана Бергендорф
Ботев Пд победи дублиращия си отбор в закрита тренировъчна игра
Ботев Пд победи дублиращия си отбор в закрита тренировъчна игра