НОВИНИ

Кога ще започнат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:55, 06.03.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Преговори все пак ще има. И двата екипа на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ заявиха готовност разговорите да започнат, колкото е възможно по-скоро. Според Асен Василев те ще са в петък, събота и неделя. Знаете - на масата ГЕРБ поставиха споразумение, което трябва да превърне сглобката в коалиция.

С колко време ще разполагат зависи от темповете на конституционната процедура по избор на ново правителство? Водещата политическа фигура в нея е президентът. Той все още не е насрочил консултациите с парламентарните партии.

Разговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за евентуално подписване на съвместен документ за управление още не са започнали. Очаква се това да стане в края на седмицата. От прессекретариата на държавния глава казаха, че президентът Румен Радев своевременно ще информира кога ще започне консултациите с парламентарно представените политически сили преди да връчи първия проучвателен мандат за излъчване на правителство.

Разговорите между двете коалиции не може да започнат без главния преговарящ на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която е на форум на ЕНП в Букурещ, заявиха от първата политическа сила в парламента.

"Преговорите може да стартират при първия възможен момент, а именно когато преговорният екип от наша страна е в пълен състав и колегите от ПП-ДБ изразят готовност преговорите да стартират", каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

ПП-ДБ призоваха при първа възможност всички заедно да седнат на масата на преговорите.

"Да, разбираме, че партньорите ни от ГЕРБ-СДС имат несъгласие с някои от текстовете в нашия меморандум, както и ние имаме несъгласие с това, което са предложили, така че нека като се върнат от Букурещ г-н Борисов, г-жа Габриел, публично им отправяме покана, ще го направим и по другия ред, да сядаме още през този уикенд на масата на преговорите. И добре би било г-н Борисов да дойде, начело на своята дамска чета", обясни съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

И докато от парламента отправяха покани, финансовият министър Асен Василев беше съвсем конкретен.

"С г-жа Габриел имаме насрочени разговори за петък, събота, неделя, така че се надяваме да успеем в този порядък да постигнем съгласие", уточни финансовият министър Асен Василев.

Василев очаква корекциите в състава на правителството да са минимални.

"Моите лични очаквания са да има съвсем малки смени.

- Две-три?

- Максимум", коментира още Василев.

Председателят на парламента Росен Желязков каза, че още днес ще придвижи приетата оставка към президентската институция.

"Оттук нататък целия тайминг го задава президентът", подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков.

След като получи оставката, държавният глава трябва да проведе консултации с парламентарно представените политически сили преди да връчи първия проучвателен мандата. Конституцията не е посочила в какъв срок трябва да се проведат консултациите. А това означава, че оттук нататък от президента зависи колко време ще даде на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да решат накъде ще върви страната - към ротация или към извънредни парламентарни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с позиция по повод неверни твърдения на политици от Северна Македония за България
МВнР с позиция по повод неверни твърдения на политици от Северна Македония за България
Системният оператор: Енергийната ни система е пред разпадане
Системният оператор: Енергийната ни система е пред разпадане