НОВИНИ

Какво свърши кабинетът "Денков" за последните 9 месеца?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:03, 06.03.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Видяхме обществената оценка за кабинета Денков. Той премина през доста препятствия като най-голямото си остава самата сглобка - съвместно управление между политически противници, скрепено само с обща декларация на ротиращи се премиери. Това обаче му осигури парламентарна подкрепа с мнозинство от 132 гласа при гласуването на 6ти юни.

Това е първото в България ротационно редовно правителство, подкрепено от двете най-големи парламентарни групи ,които съвсем доскоро бяха и основни противници.

"Уверявам ви ,че детската ми мечта не е била да бъда премиер на държава в тежка икономическа и политическа криза", отбеляза Николай Денков

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ също подкрепиха правителството, докато останалите от групата на ДПС напуснаха залата и не гласуваха.

"Това за нас е първа крачка към преодоляване на политическата криза", смята Мустафа Карадайъ.

"Кабинетът не го подкрепяме като кабинет. Подкрепяме само конституционната реформа", заяви Делян Пеевски.

След дълги години безплодно очакване, най-после България бе приета за пълноправен член на Шенген по въздух и вода и вече има право на глас при взимането на решения от държавите членки. Заваляха обаче и сериозни критики, че правителството е предало националния интерес. В съвместно изявление Николай Денков и Мария Габриел казаха ,че това е трудно извоювана, но заслужена победа за България.

"Нека първо да се зарадваме на това, ще преговаряме до последния момент за включване и на сухопътните граници под форма, която е приемлива за нас", каза Денков.

Фиксирана дата за приемането ни по суша няма, но преговорите с Австрия продължават.

Заради одобрения през юни нов пакет военна и военнотехническа помощ за Украйна искри прехвърчаха между премиер и президент. Румен Радев обвини управляващите, че нямат собствено мислене, а
Денков отговори:

"Кога нашият президент е имал свое мнение?"

Проектът за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна предизвика недоволството на ГЕРБ и ДПС от работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Борисов го нарече неработещ министър и настоя да бъде сменен.

Футболни фенове, енергетици и земеделци създадоха напрежение под прозорците на властта с поредица от протести и искания за оставки.

След Бомбички и сигнални ракети, водно оръдие, полицейско насилие и ранени фенове, премиерът Денков обвини вътрешния министър Калин Стоянов, че не си е свършил работата.

"Ако министърът не припознае това като насилие, ще си подам оставката. Ако излезе и каже, да, тези полицаи, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем с него, ако продължава да замазва ситуацията", уточни Денков.

От ГЕРБ и ДПС защитиха Стоянов, а от ПП-ДБ заявиха, че той е вече отговорност на партията на Борисов.

Напрежение за правителството създадоха и есенните земеделски протести. Думи на Денков взривиха бранша:

"През последните два дни те започнаха да се държат като терористи, аз с терористи не преговарям", коментира тогава Денков.

След остри критики премиерът промени позицията си

"Аз съм готов да се извиня", подчерта още той.

През февруари на Денков му се наложи отново да преговаря със земеделските стопани

Недоволстваха и енергетиците, а протестите им през есента доведоха до първи вот на недоверие срещу кабинета в сектор енергетика.

На 22 ноември ноември правителството оцеля и след втори вот на недоверие заради националната сигурност.

Спорът кой да бъде външен министър след ротацията и настояването на премиера Денков той да поеме този пост взриви през последните седмици взриви доверието между партньорите в сглобката. В предпоследния ден на деветия месец премиерът Денков подаде оставка както беше обещал .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бил ли е Мартин Божанов - Нотариуса в кабинета на Невена Зартова?
Бил ли е Мартин Божанов - Нотариуса в кабинета на Невена Зартова?
Георги Иванов: Кандидатите трябва да се обединим в една посока
Георги Иванов: Кандидатите трябва да се обединим в една посока