НОВИНИ

ГЕРБ подготвя текстове за промени в законодателството на ЕС в защита на българското розово масло

bnt avatar logo
от БНТ
19:34, 01.03.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

В рамките на една седмица българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП ще предложат конкретни текстове с предложения за промени в подготвяните от Европейската комисия изменения на законодателството, които засягат дейността на производителите на българско розово масло.

Решението е резултат от поредица срещи в европейските институции по инициатива на евродепутата Андрей Новаков с еврокомисар Мария Габриел, евродепутатите Асим Адемов и Мария Спираки, докладчик по Регламента за Класифициране, етикетиране и опаковане на вещества и смеси (CLP) в Комисията по околна среда на Европейския парламент.

Промените в този регламент предвиждат етеричните масла да бъдат разглеждани като смес от химически елементи, част от които да бъдат обозначавани като опасни за здравето.

За обсъждане на регламента и отражението му върху производството на българското розово масло по покана на Андрей Новаков в Брюксел пристигнаха кметът на Казанлък Галина Стоянова, бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Васил Грудев.

На срещата с комисар Мария Габриел те подчертаха важността и отражението на предвижданите изменения за поминъка на българските розопроизводители и заявиха намерението на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП да подготвят и изпратят конкретни предложения, с които предвидените промени да бъдат максимално смекчени, още преди да бъдат поставени на разглеждане в парламентарните комисии.

С тях българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което българите използват от хилядолетия и което не е навредило на никого.

Очаква се през месец май регламентът CLP ще бъде разгледан в Европейския парламент, а в края на годината Европейската комисия трябва да публикува и своите предложения за промени в другия регламент с отношение към етеричните масла - Регламента относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH).

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Данаилов, ИТН: Листите ни са добре подредени и балансирани
Пламен Данаилов, ИТН: Листите ни са добре подредени и балансирани
Александър Зверев срази австралиец в Дубай за първи четвъртфинал през сезона
Александър Зверев срази австралиец в Дубай за първи четвъртфинал през сезона