НОВИНИ

Германия, Полша и Франция се обявиха за запазването на мира в Европа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:51, 08.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Германия, Франция и Полша са единни в целта си за запазване мира в Европа, заяви тази вечер германският канцлер Олаф Шолц.

Лидерите на трите държави от т.нар. "Ваймарски триъгълник" тази вечер са в Берлин, за да обсъдят начините за деескалация на напрежението, породено от струпването на руски войски по границата с Украйна.

"Мирът и стабилността на европейския континент са нашето съкровище и наш дълг е да ги запазим. Второ - консолидация и защита на единството на европейците и съюзниците. Трето - защита на принципите, които изграждат нашата Европа през последните 30 години и най вече - запазване суверенитета на всички държави, на тяхната териториална цялост и на нашите ценности", категоричен е френският президент Еманюел Макрон.

Олаф Шолц се завръща от Вашингтон, където разговаря по темата с американския президент Джо Байдън, а френският държавен глава идва от Киев и Москва. Той се обяви за "изискващ диалог" с Русия, като единствен път към мира в Украйна. Другата седмица Шолц ще посети Киев и Москва.

"Разговорите ни точно в този момент са от голямо значение защото сме единни около една цел- запазване мира в Европа чрез дипломация, отправяне на ясно послание и готовност за отговор в един глас", каза германският канцлер.

Полският президент Анджей Дуда изрази увереност, че деескалация е възможна и също подчерта, че усилията на европейците трябва да доведат до избягване на война.

"Според мен се намираме в най-трудната ситуация за НАТО и Европейския съюз от 1989 година или поне в най-трудната за Централна Европа и Европа от началото на 90-те. Трябва да намерим решение за избягване на война. Това е най-важната ни цел", заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 9 февруари: Говори екоминистърът Борислав Сандов
"Денят започва" на 9 февруари: Говори екоминистърът Борислав Сандов
Стойка Кръстева: Трябва да бъдем по-толерантни към състезателите
Стойка Кръстева: Трябва да бъдем по-толерантни към състезателите