НОВИНИ

Гешев: Опасността за върховенството на закона и човешките права е тенденция

Ръст на разследванията и на внесени в съд досъдебни производства, отчита прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:23, 06.04.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на разследванията и на внесени в съд досъдебни производства, отчита прокуратурата за последните две години. 98% от предадените на съд извършители на престъпления са с влезли в сила осъдителни присъди. Едва 2% са оправданите.

От прокуратурата отчитат като висока ефективността на своята работа. Главният прокурор коментира, че представят отчета в цифри, за да защитят истината.

"Когато обмисляхме тази презентация в началото на годината с колегите си и с моите заместници, мислих, че тя общо взето няма никакъв смисъл. Няма никакъв смисъл, защото истината в последно време девалвира и за истина се представят истински лъжи, в още по-голяма степен важи казаното преди много години от Марк Твен, че докато истината си върже връзките на обувките, лъжата обикаля света. Ние се променяхме, да, истина е, че се променихме много, но истина е, че се променихме недостатъчно и не толкова, колкото можехме да се променим. В положителен аспект естествено имам предвид. И се променихме недостатъчно пак заради самите нас, защото трябваше да отчетем формално нещо, като не желаехме реално да го свършим. Факт е, че е необходимо по-засилено сътрудничество с европейските институции. Няма да кажа по-засилено наблюдение върху България, пак казвам, не се гордея с това нещо. И това е, защото тази опасност за върховенството на закона и човешките права е тенденция - доста сериозна", заяви главният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата е готова да се включи с експертна помощ в международни разследвания за военни престъпления в Украйна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" ще подкрепи Андрей Гюров за управител на БНБ
"Демократична България" ще подкрепи Андрей Гюров за управител на БНБ
Анди Робъртсън за феновете на Бенфика: Дано им помогне да пушат по-малко
Анди Робъртсън за феновете на Бенфика: Дано им помогне да пушат по-малко