НОВИНИ

Прокуратурата е готова да се включи с експертна помощ в международни разследвания за военни престъпления в Украйна

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:10, 06.04.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

България ще посочи свой представител по темата "военни престъпления и права на човека" в Консултативния съвет на Европейските прокурори. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че при необходимост можем да окажем експертна помощ в независимо международно разследване на убийствата в украинския град Буча.

Главният прокурор е в постоянен контакт с колежката си в Украйна, а днес е разговарял и с главния прокурор на една от прибалтийските държави по повод разследването на евентуално извършени военни престъпления на територията на Украйна.

"Ние сме в диалог с Консултативния съвет на Европейските прокурори по тази тема. Тема, свързана с военни престъпления и започнати разследвания за военни престъпления в някои страни от ЕС. Обмисляме тази възможност на база българското законодателство и Европейските стандарти", каза Гешев.

Държавите, които вече са започнали такива разследвания ще бъдат координирани от Евроджъст.

"В случай, че е необходимо да окажем експертна или каквато и да е помощ сме готови да се включим в това разследване", каза Гешев.

Прокуратурата отчете дейността си за последните две години. Има ръст на наблюдаваните досъдебни производства, както и на тези, които са решени. Запазва се тенденцията всяка година над 30 хиляди души да бъдат предавани на съд, както и ниския дял на оправданите - около 2% срещу 98% осъдени с влязла в сила присъда.

Иван Гешев коментира и закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Истина е, че създадохме специализираните структури, за да се отчетем пред ЕС, че нещо правим с ясната идея, че или по-скоро цел, че те няма да започнат да работят по начина, по който трябва да работят срещу организираната престъпност, тероризма, сега корупцията няма да коментирам. Тя е компетентност от 4 години, там проблемите са различни. Създадохме и се оказа, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата, те станаха опасни за организираната престъпност и резултата от това е, че те предстои да бъдат закрити най-вероятно е защото те работят", каза Гешев.

От спецпрокуратурата отчетоха ръст на приключилите разследвания. Нараснал е и броят на случаите на корупция, по които работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" на протест, ограждения пред парламента (СНИМКИ)
"Възраждане" на протест, ограждения пред парламента (СНИМКИ)
Братя Домусчиеви попаднаха в класацията на милиардерите на "Форбс"
Братя Домусчиеви попаднаха в класацията на милиардерите на "Форбс"