НОВИНИ

Как се разпределят средствата и от какво имат нужда украинските бежанци?

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 06.04.2022
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

В рамките на 30 дни над 3 милиона лева са събрани по сметките на Българския Червен кръст в помощ на украинските граждани, бягащи от войната.

От началото на войната от хуманитарната организация са изпратили 15 камиона с помощи, като са подпомогнали над 50 000 украински граждани. И към този момент доброволци приемат помощи.

Когато се дари даден продукт, доброволците поемат дарението, хранителните стоки се разпределят по видове и се сортират, същото нещо се случва с дрехите и хигиенните материали.

"В централата на БЧК има обособен пункт, в който пристигат семейства с деца, между 50 и 70 семейства пристигат тук, повече от 150 - 200 човека понякога, нуждаят се от храна и дрехи, пролетно-летни дрехи, спортни дрехи и леки обувки, хигиенни материали, памперси", заяви в "Денят започва" Ясен Сливенски, директор на дирекция "Мениджмънт на бедствията" към Българския червен кръст.

Само в този пункт на ден работят над 20 доброволци. Предоставен е финансов ресурс на всички области с най-голяма концентрация на бежанци от Украйна - Бургас, Варна, Добрич, Силистра.

"3 вида са хранителните пакети, които предоставяме - пакет за посрещане за първите 24 часа, когато дадено лице премине границата, има един индивидуален хранителен пакет и има семеен тип, зависи от количествата", допълни Ясен Сливенски.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещи баскетболни звезди си дават среща на LP CUP този уикенд
Бъдещи баскетболни звезди си дават среща на LP CUP този уикенд
Олена Коцева, "Мати Украйна": Има сериозен проблем с изхранването на украинските бежанци у нас
Олена Коцева, "Мати Украйна": Има сериозен проблем с изхранването на украинските бежанци у нас