НОВИНИ

Гимнастичките от Русия слушаха отново Чайковски, вместо химна си

Дина Арина Аверина
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
10:41, 28.10.2021
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Световната шампионка от финалите на топка и обръч Дина Аверина не успя да чуе руския химн на почетната стълбичка. Вместо това в залата в Китакюшу, Япония, прозвуча концерт за пиано №1 на Пьотр Чайковски.

Същото се случи и със състезателката по спортна гимнастика Ангелина Мелникова преди около седмица, когато триумфира в многобоя на шампионата на планетата.

Всичко това е в резултат на настоящите санкции срещу Русия. Сборная участва като тим под името RGF (Руска федерация по гимнастика) в Япония. Руското знаме също не е сред разветите флагове в залата.

Подобна беше ситуацията с представителите на Русия и по време на Игрите в Токио.

Всичко започна от скандала, възникнал през 2014 година, с прикриването и манипулирането на данни в Московската лаборатория на руски състезатели.

На 17 декември 2020 г. Спортният арбитражен съд в Лозана (CAS) потвърди частично предишното решение на WADA (Световната антидопингова агенция) относно редица санкции срещу руския спорт.

След решението на CAS руските спортисти бяха лишени от правото си да участват на всички световни първенства, Олимпийски и Параолимпийски игри под националния флаг на Русия и под мелодията на националния химн за период от две години.

Решението на базирания в Швейцария съд също лиши Русия от правото да кандидатства за организацията на всички международни спортни турнири за период от две години. Санкциите на WADA ще бъдат в сила до декември 2022 г.

Това означава, че руските спортисти ще бъдат лишени от химн и флаг и по време на Олимпийските зимни игри в Пекин през февруари. БНТ ще излъчва големия спортен форум.

Очаквайте в ранния следобед и финалите на лента и бухалки на Световното първенство по художествена гимнастика на живо по БНТ 3 от 13.10 часа.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Порталът" на БНТ е в Топ 10 най-добри сериала на европейски обществени телевизии за 2021 г.
"Порталът" на БНТ е в Топ 10 най-добри сериала на европейски обществени телевизии за 2021 г.
Шоколадът превзе Париж
Шоколадът превзе Париж