НОВИНИ

Глатен, където Юрген Клоп прави първите си стъпки във футбола, през погледа на БНТ (ВИДЕО)

Определящ себе си за Нормалния, в свят, пълен с треньори с прякори – Специалния, Избрания или Професора. Това е Юрген Клоп, един от гениите на съвременния футбол.

Юрген Клоп
bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 04.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Определящ себе си за Нормалния, в свят, пълен с треньори с прякори – Специалния, Избрания или Професора. Това е Юрген Клоп, един от гениите на съвременния футбол. Човекът, който даде обещания и го спази.

„Трябва да се превърнем от съмняващи се във вярващи“, казва Клоп.

След близо десетилетие начело на Ливърпул, той превърна феновете не само във вярващи, но и в наслаждаващи се на футбола. Мениджърът на мърсисайдци припомни някои позабравени емоции. Под негово ръководство тимът дочака своята първа титла във Висшата лига от 30 години насам. Освен това, Ливърпул триумфира и в най-комерсиалния клубен турнир – Шампионската лига.


За да успеем поне от части да се докоснем до магията на Клоп и да разберем колко завладяваща е неговата аура, посетихме града, в който той израства и прави първите си стъпки във футбола – Глатен. Това е малко градче в сърцето на Шварцвалд, което получава наименованието си от преминаващата през него река Глат.

В центъра му е кметството, а израсналите тук хора все още говорят за пивоварната „Райх“, която е била на метри от него. Преди години тя е принадлежала на семейството на майката на Юрген Клоп. Тук все още е запазена къщата, в която Клоп израства. В нея сега живеят една от сестрите му, както и неговата племенница.


„Нашият клуб е едно семейство. Тук ние развиваме не само футбол, а още пет различни вида спорт: тенис, тенис на маса, гимнастика, стрелба и ски. Разбира се, футболът е най-популярен, а една от причините е Юрген Клоп. Той е роден в Щутгарт, но израснал тук. Неговите родители заживяват в Глатен, след като той се появява на бял свят. Клоп е истински представител на Глатен. Последният път, в който го видях тук беше преди около 4 години. Беше дошъл да посети своя чичо и сестра си“, коментира пред БНТ Райко Пагич от местния футболен клуб.


Макар, че не посещава често Глатен, в града, и във футболния клуб, пазят топли спомени за него.
Обичан, харесван, идолизиран и невинаги разбиран. Това е Юрген Клоп. Нормалния, в свят, пълен с треньори с прякори – Специалния, Избрания, Професора.

Автори: Десислава Францова и Бюлент Мюнюнов, БНТ

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Антонов, убил Ани и Явор, получи забрана да шофира 9 г.
Адриан Антонов, убил Ани и Явор, получи забрана да шофира 9 г.
Кремъл приема Тръмп сериозно
Кремъл приема Тръмп сериозно