НОВИНИ

Главчев за назначението на Николай Ненчев: Всички процедури са спазени

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:25, 24.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
главчев назначението николай ненчев всички процедури спазени
Снимка: БТА
Слушай новината

Служебното правителство не е предлагало никой за постоянен пост, водено от това, че не му е работа да праща посланици. Това обясни преди заседанието на Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев по темата с назначението на Николай Ненчев в Киев.

От две години страната ни няма посланик в Украйна.

"Имаше временно управляващ, който не беше с дипломатически ранг. Направихме конкурс за временно управляващ, първо в рамките на Министерството на вътрешните работи, на който никой не се яви", обясни премиерът. По думите му след това е направен втори конкурс, на който Николай Ненчев се е явил като външен кандидат и го е спечелил.

Главчев определи като спекулации твърденията, че се нарушава Конституцията и уевери, че всички процедури са сазени.

"Не сме предлагали нито един извънреден и пълномощен посланик за потвърждаване с указ от президента, водени от разбирането, че на служебното правителство не му е работа да назначава такива посланици по тази процедура", каза Главчев. Той изрази надежда да има редовно правителство и то да извърви тази процедура.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен за следващия посланик на България в Украйна. Новината съобщи първо председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Последва остра реакция на президента Румен Радев, който напомни, че назначаването на посланици се извършва с президентски указ, както и че по време на кабинета "Денков-Габриел" настойчиво му е предлагано да назначи Ненчев за посланик.

В писмена позиция държавният глава посочи, че е отказал, защото бившият министър не притежава необходимите професионални качества и подготовка. Радев призова външното ни министерство да спазва Конституцията и процедурите за определяне на дипломатически ръководители. Както и че очаква Министерският съвет да предложи кандидат с доказани качества и професионална експертиза. Коментар дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар избухна в квартал в Стара Загора
Пожар избухна в квартал в Стара Загора
Самолетна катастрофа взе най-малко 18 жертви в Непал
Самолетна катастрофа взе най-малко 18 жертви в Непал