НОВИНИ

Глоби от 15 до 20 000 лв. за работодателите, който не сключват трудови договори

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:32, 19.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Бизнес

Работодателите, които не сключват трудови договори със служителите си, да бъдат глобявани от 15 до 20 000 лева. Това предлага социалното министерство с публикуваните за обществено обсъждане промени в Кодекса на труда. За системни нарушения, в това число и неплащане на заплати и обезщетения, санкцията може да достигне 30 000 лв.

Според социалното министерство нерегламентираният труд пряко засяга работниците и ощетява социалната система, като създава нелоялна конкуренция. Надеждите са по-високите глоби да пресекат порочната практика.

По време на кризата много ярко видяхме нейните мащабни и ярки очертания. Преди и във вашето студио съм коментирала, че има хора, които са останали без работа и регистрирани в Бюрата по труда, но за съжаление не биха могли да имат адекватна подкрепа от държавата, защото са работили без договори, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предвидена е възможност при нарушение на трудовото законодателство работодателят да сключва споразумение за намаляване на санкцията до 70 на сто от нейния пълен размер. Това обаче няма да важи при повторните нарушения. Друга промяна е насочена към младите работници.

За младите работници, за тези, които сега започват работа, намаляваме изискването, за да могат да ползват отпуска от 8 месеца на 4 месеца, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предвижда се трудовите договори на учители, навършили възрастта за ранно пенсиониране, да не могат да бъдат прекратявани едностранно от работодателя. Предлага се още да се гарантира правото на безплатна храна на служители, които полагат нощен труд.

Социалният министър съобщи, че след постигнато споразумение с бизнеса и синдикатите за минималните работни заплати по браншове, договарянето им ще започне най-вероятно от догодина. Категорично обаче ще продължава да има и универсална минимална работна заплата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски и Локо Пд взимат евролиценз до дни
Левски и Локо Пд взимат евролиценз до дни
Няма споразумение между лидерите на ЕС за средствата срещу Covid-19
Няма споразумение между лидерите на ЕС за средствата срещу Covid-19