НОВИНИ

Няма да бъдат затегнати противоепидемичните мерки (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 19.06.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Въпреки че има ръст в броя на заразените с COVID-19, няма да бъдат затягани мерките. Това обяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов след разговори с Националния оперативен щаб. Болниците са снабдени с достатъчно медикаменти и предпазни средства за лекарите и към момента могат да посрещнат ръст на заразените.

Правителството не смята да затяга противоепидемичните мерки, защото, първо, държавата е много по-добре подготвена за реакция. Болниците са оборудвани с лекарства, предпазни средства и достатъчен брой свободни интензивни легла.

Второ - намалява разрушителната сила на вируса, което също дава основание за по-свободни мерки.

Трето, расте броят на заразените, но причината, разбира се, е по-големият брой тестове, които се правят.

Основната заплаха остават клъстерите, които се образуват по причина на това, че тепърва у нас се завръщат български граждани от чужбина, за да прекарат летния сезон тук и донасят заразата.

Важно е да се намери баланс между медицинските и политическите аргументи, така че икономиката да бъде позакрепена.

Коронавирусът не си е отишъл, броят на заразените расте, но държавата вече има повече тестове, маски, лекарства и капацитет да поеме натиска, обясни премиерът Бойко Борисов.

Никога не сме казвали "Корона, чао", както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по никакъв начин не трябва да се паникьосваме с това, че са се вдигнали бройките на заразените. Защо? Защото многократно са се увеличи броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка: облекла, маски, лекарства, каза министър-председателят Бойко Борисов.

По-добре е мерките да са по-свободни през лятото, когато вирусът може да бъде изкаран по-леко.

Ние щяхме да поболеем населението, да го извадим извън контрол, ако бяхме продължили с тези мерки. И всички държави една по една направиха това, което направи България. И ние виждате, че към момента се справяме. Вие как предлагате да излезем и да сложим КПП-та на София. Ще го понесе ли народът? Да влезем в НС и да сложим извънредно положение? Ще го понесат ли хората? Тези от Гърция ще се върнат ли, запита министър-председателят Бойко Борисов.

Самата разрушителна сила на вируса отслабва.

По-добре сега да има повече заболели и прекарали, оздравели, когато по-лесно лятото се кара, отколкото октомври-ноември, заяви премиерът Борисов.

Доц. Костадин Ангелов, нач. на Александровска болница: Тежестта на заболяванията, които в момента този вирус предизвиква, са с по-, нека да го наречем, по-малка разрушителна способност има за макроорганизма, тоест за нас като негови преносители.

Образуването на нови гнезда заразени като това в Кюстендил се дължи на българи, които се завръщат от чужбина и пренасят заразата. Ще продължи изплащането по 1000 лева на медик на първа линия, ще продължи финансирането на болниците.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: По този начин аз съм убеден, че ще съхраним нашите лечебни заведения през летния период и ще ги подготвим за нормална работа, не дай си Боже, втора вълна, през септември.

Все още минимален процент българи имат антитела, но по-важен за болестта е клетъчният имунитет, който все още медиците изследват.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести: 2% от българите имат антитела, 3% от медицинският персонал има антитела и около 2,5% от хората, пожелали да ги си проверят.

Премиерът и щабът умоляват хората да спазват трите "Д" - дисциплина, дезинфекция и дистанция.

След реакцията на България премиерът на федералната германска провинция Северен Рейн Вестфалия Армин Рашет се е извинил за изказването си, че български работници са внесли зараза в кланица в провинцията, превърнала се в огнище на коронавирус там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паспортната служба в Пазарджик вече работи, след като беше затворена заради огнището на Covid-19
Паспортната служба в Пазарджик вече работи, след като беше затворена заради огнището на Covid-19
182 нови случая на COVID-19 в Северна Македония
182 нови случая на COVID-19 в Северна Македония