НОВИНИ

Секретарят на президента Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:10, 19.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Президентският секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов е уличен в търговия с влияние.

На 27 декември 2018 г. той е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Става въпрос за решение, с което се освобождава задържаният на пристанището в Бургас танкер "БАДР".

Прокурорът Петър Белчев уточни пред БНТ: "Разговор между г-н Пламен Бобоков и секретар при президентството г-н Пламен Узунов във връзка с решение на ВАС. Г-н Пламен Узунов, очевидно помолен за съдействие от Бобоков, му изпраща като прикачен файл чрез програмата "Телеграм" проект, неподписан на решение на ВАС, касаещ отмяна на заповед на директора на Дирекция "Морска администрация - Бургас", с която корабът "БАДР", плаващ под либерийски флаг, е бил задържан на пристанището. ВАС отменя тази заповед и дава разрешение формално корабът да отплува. Като Узунов изпаща на Бобоков, както казах, неподписан проект на това решение на ВАС като му казва - "Ето това ще излезе в оригинал".

Пламен Бобоков от своя страна заяви, че няма спомен за съдебното решение и не е видял нищо.

Според прокуратурата Бобоков е контактувал постоянно с Узунов. Двамата разменяли дори съдебни актове и уреждали заличаване на криминалистична регистрация на чужд гражданин, който в България е бил осъден преди години за убийство. Той е бил служител във фирмата на Пламен Бобоков.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат.

Открита е и кореспонденция, с лице, за което прокуратурата смята, че е лице с имунитет, тъй като Пламен Бобоков се е застъпвал за среща с чуждестранен президент.

"Че се касае да се изпрати пратеник в Нигерия, с правомощия в Либерия, че президентът на Либерия иска да се види с този човек, контрагент на Пламен Бобоков. Едва ли е с президентът на Футболния съюз", твърди прокурор Петър Белчев.

Това дава основание на прокуратурата да предположи, че е възможно този разговор да е бил с президента.

Доказателствата бяха представени по време на заседание за искане на прокуратурата за задържане на Пламен Бобоков, който не е внесъл в срок гаранцията си от 1 млн. лв.

В следобедните часове Узунов беше доведен в Спецпрокуратурата на разпит като свидетел.

Извършиха се претърсвания в дома на Узунов в София и Пловдив.

Претърсвания се извършват и спрямо прокурора в Русе - в служебния му кабинет и дома му.

От прокуратурата разпространиха доказателствата, като съобщиха, че в хода на досъдебното производство срещу Бобоков са иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите по делото. Анализираната информация надхвърля 200 GB.

Прокуратурата публикува част от комуникацията.

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между Бобоков и лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“, съобщават от Прокуратурата.

От комуникацията е видно, че на 27.12.2018 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: „Има само проект на решението“, „Първо ще го видиш ти“, „Още не подписано“.

В отговор П.Б. пише: Разбрах“. На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от „Prezident-Pl. Uzunov” и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: „Това е ще е в оригинал“.

На 03.01.2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г.(първият работен ден на годината).

Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от “Prezident-Pl. Uzunov” в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като „Prok. Niki Nikolov“. Комуникацията между двамата е проведена в края на м. ноември и началото м. декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор на Република България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продават на търг легендарната китара на Кърт Кобейн
Продават на търг легендарната китара на Кърт Кобейн
БНТ стартира подкаст за медийна грамотност "МеГра": Първият гост е Бойко Василев
БНТ стартира подкаст за медийна грамотност "МеГра": Първият гост е Бойко Василев