НОВИНИ

Глобиха жената, която направи забранен завой в София с дете на задната седалка

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:35, 23.06.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Общество
Слушай новината

Вече се знае коя е жената, която направи опасно нарушение в час пик на централен столичен булевард. Видеото ви показахме в "По света и у нас" преди два дни.

Шофьорката на лекия автомобил вече е глобена. По данни на СДВР подобни нарушения в цяла София не са изключение. От началото на годината до сега имат около 2000 сигнала.

С дете на задната седалка: Шофьорка в София направи забранена маневра в час пик

Изходът след това нарушение можеше да бъде далеч по-неприятен. За щастие, след забранения ляв завой от бул. "Васил Левски" към улица "Шипка" жената се разминава само със санкция.

"На въпросната дама е наложен акт за установяване на административно нарушение, затова че е нарушила пътната маркировка, извършила е левия завой, където няма право да го прави и по още един друг член за това, че създава опасности за останалите участници в движението", каза инспектор Иво Биков, отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Нарушението не е прецедент за столичните улици и булеварди.

"Нарушаването на пътна маркировка се случва ежедневно от водачите, които явно подценяват това нарушение, но то би могло да доведе до доста по-страшни последици това нещо", каза инспектор Биков.

На клипа, с който БНТ разполага, се вижда, че жената прави и друго нарушение - на задната седалка пътува и дете, което обаче не е поставено в задължителното столче за безопасно движение. Тъй като от камерите на булеварда детето не се вижда - жената не е получила санкция за това.

"Когато има неправилен превоз на хора, освен паричната глоба, която е предвидена от закона, се отнемат и контролни точки", каза инспектор Биков.

"Личната отговорност и личният пример на родителя - ако чакаме контролния орган да ни санкционира за това да се научим да си поставяме детето в съответната система за обезопасяване на деца, мисля, че е безпредметно", каза Светослав Васев, държавен експерт в ДА "Безопасно движение по пътищата".

Според изследване на държавната агенция "Безопасно движение по пътищата" 60% от децата у нас се возят необезопасени по пътищата извън населените места. Такова изследване има в още 18 държави.

"Седят си или просто, ей така, отзад на задната седалка, или някой близък ги държи в скута си, мислейки си, че по този начин те са в безопасност. Напротив, не са. При внезапно спиране, те могат да бъдат притиснати от тежестта на самия възрастен към предната седалка или да изхвърчат през някое от стъклата на автомобила", каза Светослав Васев.

Сигнали за нарушения, които застрашават живота на останалите на пътя, може да подавате на телефон 112.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Росенов с летящ старт на Европейските игри
Радослав Росенов с летящ старт на Европейските игри
Любомир Богданов се размина на косъм с медал от Европейските игри в Полша 2023
Любомир Богданов се размина на косъм с медал от Европейските игри в Полша 2023