НОВИНИ

Грипна епидемия в Благоевград от утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 17.03.2022
6904
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

От утре с предписание на Регионалната здравна инспекция, на територията на Община Благоевград обявяват грипна епидемия.

Причината е рязкото повишаване на заболеваемостта от грип тип А или т.нар. "Камбоджа". С предписанието се спират плановите операции в болниците, както и профилактичните прегледи и имунизациите. Засега заповедта ще важи само на територията на областния център.

През кабинета на д-р Александра Бекярова последните две седмици на ден минават средно по 40 деца със симптоми на новия грип. Най-много заболели има между 5 - 14 години.

Протича с високи температури до 40 градуса, много силна отпадналост, болки по мускулите, по крачетата и ръцете, запушен нос, болки в гърлото. Децата са силно отпаднали.

Вирусът протича средно за около една седмица, като първите 3 дни са най-тежки. Засега учениците на територията на Община Благоевград ще продължат да се обучават присъствено, тъй като заболеваемостта при тях е под 30%.

Разбира се, ние следим ситуацията и в другите общини, но за сега имаме раздвижване в община Сандански, община Петрич и, разбира се, Благоевград, каза д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" към РЗИ-Благоевград.

За предпазване от грипа лекарите съветват да се носи предпазна маска, да се спазва дистанция и редовно да се мият ръцете, защото инфекцията се предава много лесно по въздушно-капков път.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинката, родила в "Майчин дом", избягала от бомбардирана болница в Харков
Украинката, родила в "Майчин дом", избягала от бомбардирана болница в Харков
Кирил Ананиев и Костадин Ангелов с реакции след проверката на МВР за детската болница
Кирил Ананиев и Костадин Ангелов с реакции след проверката на МВР за детската болница