НОВИНИ

Министър Сандов в Брюксел: Няма повишена радиация в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:31, 17.03.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В момента в страната ни няма повишена радиация, но опасност има заради снарядите, които падат в близост до ядрените централи в Украйна. Това стана ясно от думите на вицепремиера по климатичните политики Борислав Сандов, който участва в Брюксел в съвет на министрите на околната среда.

Според него страната ни може да стане независима от руски фосилни горива до 2027 година, каквито са и плановете на Европейската комисия, като най трудно ще бъде прекратяването на газовата зависимост.

Сандов коментира, че в момента няма ядрени централи в Украйна, които да са в руски ръце, с изключение на Чернобил, която не функционира. Според него руските военни не би трябвало да нападат атомните централи, защото те са в близост и до границата с Русия.

"Опасност, разбира се, има, ние не трябва да крием тази опасност. Но няма сериозна радиация, която да произтича от нещо, случило се в Украйна. Опасността идва от уязвимостта на тези централи във връзка с нападения и снаряди, които попадат близо до тях", каза Борислав Сандов.

България разполага с ядрено гориво за около година и половина и се мисли за следващи американски доставки. По отношение на нефта страната ни може, по думите на министъра, бързо да замени руските доставки с чужди.

"Колкото до газа - там предизвикателството е по-голямо и междусистемната връзка с Гърция, която се бави скандално и престъпно дълго време повече от десет години, в момента се работи много интензивно по нея и се очаква в края на лятото-есента да може да се завърши. Това би дало възможност да намалим зависимостта от руски газ с може би над 50 процента, но все още ние не можем изцяло да заместим тези източници", коментира екоминистърът.

Сандов смята, че страната ни може до 2027 може да спре да бъде зависима от руски фосилни горива и да ги замени с нови енергийни източници и системи на водород.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Маринов и Ясен Радев също стигнаха до 1/4-финал на Европейското по бокс за младежи
Николай Маринов и Ясен Радев също стигнаха до 1/4-финал на Европейското по бокс за младежи
Трета победа за Балкан в Балканската лига след успех над ТФТ Скопие
Трета победа за Балкан в Балканската лига след успех над ТФТ Скопие