НОВИНИ

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за връщането на всички заложници от Хамас

Към шествията се присъединиха вече освободени от плен

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:27, 17.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Хиляди израелци протестираха тази нощ в Тел Авив с искане за връщането на всички заложници, взети от палестинската групировка Хамас през октомври.

Към шествията се присъединиха вече освободени от плен и призоваха за ново примирие, което да позволи размяна на заложници и палестински затворници.

За поредна нощ улиците на Тел Авив се изпълниха с хора. Със запалени фенери на телефоните си те изпяха химна, а молбата им към властта е само една - да върнат заложниците у дома. В шествието се включиха хора, които вече са освободени.

Всички те споделят, че не могат напълно да се зарадват, защото знаят, че има над 100 семейства, които продължават да преминават през ада на неизвестното.

"Искаме да благодарим на министрите и кабинета за сделката. И ви моля - не се отказвайте от никого. Не оставяйте никого там. Направете всичко възможно да върнете всички у дома - днес и сега!", коментира Мая Регев, освободена заложничка.

Натискът срещу Хамас ще се увеличава, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, но намекна, че се водят преговори за освобождаване на заложници.

"Водим война за съществуването си, която трябва да продължи до нашата победа - въпреки международния натиск и въпреки непоносимата цена на войната - нашите паднали синове и дъщери. Без военния натиск нямаше да успеем да създадем условия за освобождаването на 110 заложници. И само продължаващият военен натиск ще доведе до връщането на всички задържани. Указанията ми към преговарящия екип са именно в тази посока", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Израелски медии пишат, че след убийството на трима души от израелската армия погрешка властите са готови да седнат на една маса за преговори с Хамас.

Информацията се появи и в американски сайтове. В редица градове по света - сред които Ню Йорк и Барселона, се проведоха мащабни шествия в подкрепа на палестинците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона стигна само до равенство в гостуването на Валенсия
Барселона стигна само до равенство в гостуването на Валенсия
Александър Везенков отбеляза три точки за победата на Сакраменто Кингс над Юта Джаз
Александър Везенков отбеляза три точки за победата на Сакраменто Кингс над Юта Джаз