НОВИНИ

Хотелиери в Слънчев бряг предупреждават за нова бежанска вълна от Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 14.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
Регионални
Слушай новината

На фона на новото военно напрежение в Украйна от последната седмица, хотелиери по Южното Черноморие предупреждават за нова бежанска вълна към България. Всеки ден в Слънчев бряг пристигат автобуси с украинци, които търсят подслон.

Близо 200 хотела по Южното Черноморие в момента работят по програмата за настаняване на бежанци. Пред бранша стоят два проблема - дали програмата, която приключва в края на този месец, ще бъде удължена, за да знаят дали да настаняват нови бежанци и какво ще бъде заплащането - предвид предстоящата зима и очакваните по-високи сметки за ток. Заради това много от хотелиерите не искат да настаняват нови бежанци, а според тях тази вълна се очаква да бъде по-голяма от предходната - предвид напрежението в Украйна.

Кристина от Запорожие пристига в Слънчев бряг в началото на седмицата със 6-месечното си бебе, което досега е виждало само стените на бомбоубежището.

"Нашият град е обстрелван непрестанно, летят ракети, спахме в мазето и детето се роди във военно положение. Беше страшно да раждаш, докато над теб се чуват звуците на ракетите, чуваш стрелбите, сирените за тревога. След раждането се опитах да се адаптирам, но ситуацията в Украйна сега стана още по-сложна", казва Кристина.

В Слънчев бряг не спират да пристигат украинци от Запорожие, където в момента ситуацията е най-тежка.

"Днес в Запорожие се чества празника на града, трябваше да има много концерти и да празнуваме, но вместо това трябваше да се евакуираме. Носим празника в душата си, с надежда да мир", казва Александра.

"Идваме в много тежко психологическо състояние и моралната подкрепа е много важна за нас, да знаем, че има къде да се подслоним, какво да ядем. Днес видяхме самолет в небето, за първи път от много време, защото в последните месеци над Запорожие виждаме само ракети", казва Карина

Трудно се намират места за новите бежанци, тъй като голяма част от хотелите вече са запълнени с украинци.

"Имаме много голяма бежанска вълна, която вече приижда. В Слънчев бряг по улиците идват нови бежанци, които минават по рецепции на хотели, питата къде има свободни места", казва хотелиерът Елена Андонова.

"Тази вечер очакваме автобус, който ще поделим с колеги от Северното Черноморие, тъй като не можем да го поемем. Ще вземем само 15 човека, защото имаме няколко свободни помещения", казва хотелиерът Виолета Галева.

Пред хотелиерите стои и проблемът какво ще се случи след края на месеца, когато изтича програма за настаняване. Настояват правителството да я удължи и да обяви в най-скоро време какви ще бъдат параметрите.

Репортер: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти с любопитни думи към своите футболисти преди Ел Класико
Анчелоти с любопитни думи към своите футболисти преди Ел Класико
Употребата на йод без лекарско предписание крие рискове за здравето
Употребата на йод без лекарско предписание крие рискове за здравето