Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Христо Мутафчиев: Творческият сезон наесен може да започне със стачка

от БНТ
12:40, 16.07.2022
Чете се за: 04:30 мин.
Култура
Слушай новината

Наесен творческият сезон за театрите у нас може да започне със стачка заради недофинансирането в сектора. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Според него, освен при театъра, недофинансиране има и в други сектори, а какви ще бъдат протестните акции е въпрос на лична творческа креативност.

Христо Мутафчиев разкритикува остро ръководството на Министерство на културата и обяви, че липсва диалог и воля за разрешаване на натрупаните проблеми.

"Диалогът между Съюза на българските артисти и Министерство на културата боксува и то не е само с артистите, а с всички хора на изкуството. Освен че затлачиха държавния сектор "Сценични изкуства" като финансиране, затлачиха и сектора на свободните творци, защото Фонд "Култура" бави много отговорите си за финансирането на проекти и се стига до там, че остават дни до събитието, а творецът не знае ще получи ли финансиране или не", каза Мутафчиев.

Като пример Христо Мутафчиев изтъкна, че все още няма регистър на свободните творци - намерение, заявено още от времето на Боил Банов. Според него такъв регистър се прави за два месеца.

Председателят на Съюза на българските артисти прогнозира, че ако бъде изпълнен третият мандат, сегашният министър на културата Атанас Атанасов няма да запази поста си.

"Нищо не разбира, бе! Не се и научи! Той не пожела да се научи, за да разбере какъв е проблемът. Не пожела да вложи мисъл и да разбере, но това е проблем на цялото правителство. Ако аз бях министър-председател, първото нещо, което щях да направя, е първите две седмици да се срещна с всички браншове на тази държава, за да разбера какво правят и да търся решение на проблемите им. Те не се срещнаха с абсолютно никой и затова логично си отиват", каза той.

Христо Мутафчиев обяви още, че ако се стигне до налагането на нови ограничения срещу ковид в театрите, е много възможно да има бойкот от страна на театралите.

"Знам, че голяма част от колегите ми са категорично настроени да бойкотират подобно решение. Много от тях видяха, че ковид отслабва, започнаха отново да играят представления, видяха пълни зали отново... айде да им видим как ще излезем пак пред празни зали и хора с маски. На никой не му се ще", каза той.

Мутафчиев допълни, че води разговори за съвместни действия с председателя на ресторантьорския бранш Ричард Алибегов.

"Ти решаваш как да се пазиш, за да се опазиш наистина. Няма да се събираш на места с много хора, ще се опазиш. Ако тръгнеш да правиш фурори и да се държиш като онзи малоумник, който уби две деца на булеварда, нито ще опазиш себе си, нито обществото. Аз държа да пазя обществото и себе си", изтъкна той.

Все пак уточни, че ако се възобнови диалога между сектора на сценичните изкуства и държавата, са готови на компромиси.

"Никой не е по-силен от държавата и когато държавата сложи на масата мерки, които да подпомагат сектора, а не да го унищожават, както е в момента, тогава ние ще направим своите действия и необходимите компромиси в името на обществото. Но всичко е въпрос на диалог. Когато няма диалог, казваме "На!", заяви Христо Мутафчиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от „Денят започва с Георги Любенов“

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ 3: Испания - Дания, мач от Евро 2022 за жени
Гледайте по БНТ 3: Испания - Дания, мач от Евро 2022 за жени
Опашките от автомобили на влизане в Гърция намаляват
Опашките от автомобили на влизане в Гърция намаляват