НОВИНИ

Жега в Европа: Горещините взеха жертви в Испания, горски пожари в Гърция и Франция

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:05, 16.07.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Опасно горещо време в голяма част от Европа. В Италия продължава невиждана от години суша - в северната част на страната е в сила режим на водата. В Испания, Гърция и Франция жегите предизвикаха мащабни горски пожари. Заради опасните горещини са починали десетки хора.

Над 100 горски пожара в Гърция

Над 100 горски пожара избухнаха в Гърция. Най-тежка е ситуацията на пристанище Ретимно на остров Крит. Жителите на няколко села са евакуирани. Огнената стихия е обхванала и островите Корфу и Саламина, но към момента няма засегнати туристически райони. В овладяването на пожарите в Гърция участват огнеборци от цяла Европа, включително от България.

Горещините в Испания взеха жертви

Между 40 градуса в столицата Мадрид и 45 градуса в Южна Испания. Освен дискомфорт оказа се, че горещините удрят и по джоба на испанците.

"Налага се да внимаваме колко време използваме климатика. Включваме го и веднага щом малко се разхлади, го спираме", споделя Ангелина, която живее в Мадрид.

"Сметката ми за ток скочи до небето! Не можем да включим нито климатик, нито вентилатор за повече от няколко минути", казва Алберто, жител на Мадрид.

Продължителната суша причини и горски пожари. 2300 души са евакуирани в Малага, където огнената стихия се приближи опасно близо до града.

"Много е страшно. Духа вятър и изглежда, че овладяването на пожара ще бъде много трудно. Страхувам се за живота си, но и за спестяванията си - купих си къща тук и се надявах да изживея спокойно старините си", казва Жан-Мари Веландот, пенсионер от Белгия.

Само за три дни жегите в страната станаха причина за смъртта на 84 души - предимно възрастни хора. Това е втората гореща вълна в страната - при първата в началото на юни, са починали над 800 души.

Евакуация във Франция заради горски пожари

Горски пожари са обхванали и Франция - огнената стихия е унищожила над 7000 хектара гори от началото на седмицата. Евакуирани са над 10 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аоияма се върна към победите в Нагоя
Аоияма се върна към победите в Нагоя
Росен Барчовски беше представен като треньор на баскетболния ЦСКА
Росен Барчовски беше представен като треньор на баскетболния ЦСКА