НОВИНИ

Хуманитарна помощ ще отплава към Газа

Очаква се днес от пристанището в Ларнака да тръгне първият кораб

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:45, 09.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Очаква се днес от пристанището в Ларнака да тръгне първият кораб с хуманитарна помощ за Газа.

Той ще достави храна на бедстващото население в Ивицата най-рано в неделя. В ход е и планът на Вашингтон за строеж на временно пристанище в Газа.

Според американския президент Джо Байдън постигането на примирие преди свещения за мюсюлманите месец Рамазан ще бъде трудно.

Инициативата за морския хуманитарен коридор към Газа е на Европейския съюз, Обединените арабски емирства, Съединените щати. Кипър е най-удобен от логистична гледна точка, защото е най-близо до Газа. Към Ивицата ще плава кораб на испанска благотворителна организация.

Той е натоварен с 200 тона хранителни продукти, осигурени от хуманитарни организации и хранителни банки от цял свят. Все още обаче не е ясно как точно корабът ще акостира на палестинска територия.

Като проблем ще бъде не само липсата на пристанищна инфраструктура, но и плитките води в района. От испанската организация обаче заявиха, че имат готовност да претоварват продуктите и да ги доставят до бедстващото население на Газа.

Междувременно Съединените щати вече работят по проект за изграждане на временно пристанище в Газа. Идеята е с помощта на понтонно съоръжение да се претоварват стоки от големите на малки кораби и те да доставят помощта в Газа.

"По отношение на времето работим, за да организираме всичко възможно най-бързо. Но очакваме, че планирането и изпълнението ще отнеме няколко седмици. След като заработи количествата предоставена помощ ще зависят от много фактори, но вероятно с времето ще се увеличават. Но очакванията ни са, че с този вид логистика Газа ще може да получава по около два милиона порции храна дневно", заяви генерал-майор Пат Райдър, говорител на Пентагона.

Според изчисленията на Пентагона за изграждането на временното пристанище ще са необходими 60 дни и 1000 военнослужещи.

Не е ясно как и дали европейската и американската инициативи ще работят заедно. Продължават доставките на храна по въздуха, но според експерти това е крайно недостатъчно. Ситуацията в Ивицата Газа е критична - населението гладува, няма медицински услуги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 30 руски атаки в Украйна през изминалото денонощие
Повече от 30 руски атаки в Украйна през изминалото денонощие
Коди Милър-Макинтайър записа шестия си дабъл-дабъл за сезона при успеха на Баскония над АЛБА Берлин
Коди Милър-Макинтайър записа шестия си дабъл-дабъл за сезона при успеха на Баскония над АЛБА Берлин