НОВИНИ

Задушница е - почитаме паметта на починалите ни близки

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 09.03.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Задушница. Отдаваме почит и се молим за душите на починалите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, свещениците четат молитви за упокои на душите, прелива се вино, прекадява се с тамян, раздава се на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“. В храмовете се отслужва заупокойна света литургия и се правят панихиди. Православната църква говори и непрекъснато напомня за смъртта като за една велика поука – част от живота, или по-точно – част от преминаването от временния във вечния живот, в очакване на всеобщото Възкресение.

Църковният календар определя три Задушници през годината. Първата е днес - преди Великия пост, нарича се още "Месопустна задушница", преди Неделя на Месни заговезни, когато с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. На този ден за последен път преди началото на поста е позволено да се яде месо. Великият пост започва от понеделник 18 март, веднага след сиропустната неделя - "Сирни заговезни" (17 март).

Втората Задушница е в съботата преди църковния празник Петдесетница, нарича се още "Черешова" и тази година се пада на 22 юни.

Третата е Архангелова Задушница - на 2 ноември и се отбелязва в съботния ден преди големия празник на Св. Архангел Михаил (8 ноември).

Днес ще бъде осигурен допълнителен транспорт в столицата за Задушница, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Ще има временна трамвайна линия № 7-А с маршрут кв. "Манастирски ливади"-запад – кв. "Орландовци", както и временна автобусна линия с номер № 83-А с маршрут от Зоопарка по маршрута на автобусна линия № 83 до кръстовище ул. "Христо Силянов“/ул. "Георги Войтех“, наляво ул. "Георги Войтех“ до спирката с ул. "Хан Кубрат“ (крайна и начална) и по маршрута на автобусна линия № 83 по маршрута до Зоопарка.

В събота ще има временна автобусна линия № 18-А с маршрут автостанция “Орландовци” – гробищен парк “Малашевски гробища” по маршрута на автобусна линия № 18 двупосочно. От ЦГМ обясниха, че ще има и временна автобусна линия № 79-А с маршрут надлез “Надежда”, ул. “История Славянобългарска”, ул. “Индустриална”, ул. “Константин Стоилов”, бул. “Ген. Данаил Николаев”, бул. “Владимир Вазов”, ул. “Тодорини кукли”, ул. “Река Велека” и по бул. “Владимир Вазов” по маршрута двупосочно.

Екипите на „Пътна полиция” при Столичната дирекция на вътрешните работи ще насочват автомобилите на гражданите за паркиране около гробищните комплекси в района на Централни гробища по платната на ул. „История славянобългарска” и ул. „Заводска”. Паркиралите автомобили в района на гробища „Бакърена фабрика” по платната под подлеза на ул. „Адам Мицкевич”. Около района на гробища „Малашевци” по платната на ул. „Резбарска”, между ул. „Васил Кънчев” и бул. „Ген. Владимир Вазов", както и пред централния вход на ул. "Жак Дюкло".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Норвегия спечели шафетата от Световната купа по биатлон в САЩ, България завърши на 16-о място
Норвегия спечели шафетата от Световната купа по биатлон в САЩ, България завърши на 16-о място
Начало на преговорите за управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Начало на преговорите за управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ