НОВИНИ

Идеята за нова мегаагенция: Предстои сериозна оптимизация в митниците

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:47, 20.02.2024
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нова мегаагенция ще обедини Националната агенция по приходите и Агенция "Митници". Това съобщи финансовият министър Асен Василев. По думите му, новото ведомство по-лесно и ефективно ще събира приходи. Днес беше освободен и изпълнителният директор на Агенция "Митници" Павел Тонев, който става съветник по сливането на финансовия министър. Поста шеф на митниците ще заеме досегашната му заместничка Петя Банкова. Идеята за обединяване на двете ведомства не е нова, според бившия финансов министър Симеон Дянков е крайно време да бъде осъществена и може да се изпълни и за шест месеца.

Като изключително подходящ момент определи финансовия министър Асен Василев настоящата ситуация за сливане на двете агенции - Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". По думите му, той е доволен от работата на ведомствата и те дори са преизпълнили плана за събиране на приходи за тази година но и без това Агенция "Митници" се нуждае от сериозна реорганизация заради приемането на България в сухопътния Шенген. По думите на Асен Василев, до месец ще бъде готов план за сливането на двете ведомства, самият той не се ангажира с това дали ще бъдат съкращавани служители, но обясни че предстоят сериозни трансформации във ведомствата.

Министерството на финансите се възползва от ситуацията и не очаква сериозна съпротива на идеята за сливане на двете ведомства.

Асен Василев, министър на финансите: "Така или иначе покрай сухопътния Шенген ще има доста сериозни реорганизации вътре в процеса на работа на Агенция "Митници", къде са разположени самите митнически пунктове, митническите служители как са по границите, както се казва дошло ѝ е времето."

Василев каза, че е доволен от работата на данъчните и митниците:

"До момента от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 685 млн. лева повече данъци, мита и осигуровки, отколкото миналата година за същия период."

Идеята за сливане на двете приходни агенции не е нова. До този момент са правени три неуспешни опита. Един от тях е на финансовия министър в кабинета "Борисов 1" Симеон Дянков:

"Това е добра идея защото и двете агенции в момента събират основното перо за приходите, което е ДДС-то и често се получават разлики особено при вносители и износители. От тази гледна точка ще се събират по-добре приходите и другата тема е, че няколкостотин служители на митниците, които са в София главно ще се окажат ненужни, така наречената обща администрация."

От финансовото министерство тогава са изчислили, че трябва да бъдат освободени над 600 служители на митниците при евентуалното сливане. Именно това е провалило и процеса.

Симеон Дянков: "Време е за такава промяна, но тя няма да е безболезнена, определено ще има натиск от политическите сили да не го правят това, защото тава са много добре платени работни места и те са концентрирани на метри от народното събрание, така че ще има доста лобизъм."

За евентуалните съкращения намекна и настоящия финансов министър Асен Василев:

"При оптимизация със сигурност така наречените общи звена като счетоводство със сигурност ще бъдат оптимизирани.

Националната агенция за приходите събира над 50% от парите в бюджета. Във ведомството работят над 7600 души в централно управление и шест териториални дирекции. Агенция "Митници" е създадена малко след освобождението. Във ведомството работят над 3300 служители в централно управление и пет териториални дирекции. След сливането на двете дружества ще се образува нова мегаагенция с над 11 хиляди души персонал ако няма съкращения.

Любомир Дацов, член на Фискалния съвет: "Ползата би трябвало да е една и тя би трябвало да е по-голяма събираемост на приходите и облекчаване на различните режими и намаляване на цената за бизнеса и за гражданите."

Според финансиста обаче идеята има и сериозни недостатъци:

"Рисковете са много големи, първо това е една много скъпа реформа, която ще трае поне от две до три години. Преструктурирането на службите винаги води до рискове до некоординираност, до поне в първоначалния период до загуба на приходи."

Преди да се пристъпи към окончателно сливане на звената обаче трябва да се промени законодателството. Премиерът Николай Денков е уведомен и подкрепя идеята, идеята е подкрепена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийските шампионки по художествена гимнастика Стефани Кирякова и Ерика Зафирова проведоха майсторски клас във Велико Търново
Олимпийските шампионки по художествена гимнастика Стефани Кирякова и Ерика Зафирова проведоха майсторски клас във Велико Търново
Изабелла Шиникова и Денислава Глушкова с победи на турнири в Южна Африка и Тунис
Изабелла Шиникова и Денислава Глушкова с победи на турнири в Южна Африка и Тунис