НОВИНИ

Политическите ходове преди ротацията

Николай Минков
от Николай Минков
19:54, 20.02.2024
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-интензивни стават преговорите около ротацията в правителството. Тази вечер от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ управленски меморандум за следващите 9 месеца. Ако не се разберат по него, Кирил Петков и Христо Иванов и Атанас Атанасов заявиха, че ще се ходи на избори 2 в 1 - през юни заедно с тези за евродепутати.

Бойко Борисов отговори, че партията му е готова за предсрочни избори и разкритикува Денков и Габриел, че вместо да прегоряват за ротацията, пътуват в чужбина. Президентът увери, че ще даде нужното време за смяната на властта.

Стана ясно също, че ротацията най-вероятно няма да е на 6-ти март, защото в този ден Борисов и Габриел са на конгрес на ЕНП в Букурещ.

Меморандумът ще е между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. В него са сложени основните цели за управление в следващите 9 месеца. Документът ще е публичен

"Ще дадем всичко от себе си да се случи - следващият премиер на България да се казва Мария Габриел. Но ако не се споразумеем по ключови неща, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2в1 поне да знаем, че няма да харчим парите на хората два пъти и ще намалим периода на политическа криза. Тези неща не са ултиматум, готови сме да седнем и да говорим по всяка една от точките", заяви Кирил Петков - съпредседател на ПП.

От ПП-ДБ не отстъпват външното министерство.

"Като стартова позиция от нашата страна е записано, защото за нас това ни се струва най-нормалното за следващите 4 години тези ротации да са симетрични и огледални", каза Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини за пореден път ПП-ДБ, че се интересуват как да овладеят цялата власт.

"Точно като едно дебело дете, преяждащо, което тъпче, тъпче докато накрая ще повърне. Денков вика: много ще е лесна смяната, много ще е хубаво, много гладко ще мине. Бе ти сякаш на бедния да му вземеш и ризата от гърба, едно Министерство и как немя да ти е гладко. И ако мислят, че така тихомълком ше продължат с назначенията до 6-ти 7-ми март след това ще дойде на осми горския и ще изгони всички назначения", обясни Бойко Борисов - председател на ГЕРБ.

Хората, които трябва да водят преговорите - Денков и Габриел не могат да се засекат от пътувания, изтъкна Борисов.

"И президента Радев ни ошляпа днеска абсолютно с право: изобщо не ги интересува какво се случва в България , продаваме нещо навън като политики", коментира Борисов.

Премиерът Денков обясни, в каква роля си вежда в следващите 9 месеца.

"След ротацията се виждам като вицепремиер. От там нататък предстоят преговори. Да. Имам довери към г-жа Габриел", уточни Николай Денков.

И призова да не се сместват различните власти при взимането на решения и даде пример.

"За да можем да се справим, трябва много коректно всеки път да се гледа кое решение зависи от парламента, което решение зависи от правителството, кое е свързано примерно с регулатори, които не са нито към парламента, нито към правителството", подчерта Николай Денков.

А президентът разкритикува управляващите партии, че със скандалите около бъдещия външен министър дават лош сигнал към обществото .

"Виждаме, че тези скандали , които текат покрай разпределението на властта късат все повече нишката между управляващи и общество. Защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това, кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и с очакваният им като граждани", обясни Румен Радев.

И обеща, че ще бъде осигурено нужното време за ротацията на правителството.

"Винаги когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност за стремежа на парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус за властта", коментира президентът. Сега, разбира се, има още време дотогава. Аз ви казах, ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт и съответно да си вземе своите решения в този процес", каза президентът.

По предварителни разчети трябва да стане факт на 6 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар е с най-силното постижение на европейското първенство по системата "Роби"
Карлос Насар е с най-силното постижение на европейското първенство по системата "Роби"
Валентин Железов ще бъде главен съдия на дербито между Черно море и ЦСКА
Валентин Железов ще бъде главен съдия на дербито между Черно море и ЦСКА