НОВИНИ

Остри политически коментари след посещението на "Възраждане" в Русия

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:25, 20.02.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

Скандално посещение на политици от "Възраждане" и АБВ в Русия, по покана на партията на Владимир Путин "Единна Русия". Форумът е бил посветен на цитат - "борбата с модерните практики на неоколониализма".

В делегацията е бил и Ивелин Първанов - депутатът от "Възраждане" е член на парламентарната комисия по отбрана. Затова от ПП-ДБ ще настояват за отстраняването му. Мотивът - рискове за националната сигурност.

От ГЕРБ пък ще искат и изключването на Първанов и Ангел Георгиев и от комисията по външни работи.

Коста Стоянов, Ангел Георгиев и Ивелин Първанов са представителите на Възраждане на форума, съвпаднал с две години от инвазията на Русия в Украйна и с деня, в който бе обявена смъртта на Навални. От АБВ заедно с Румен Петков на същия форум е бил Владимир Маринов. За събитието беше пусната и официална информация и снимки. Пред БНТ лидерът на възраждане Костадин Костадинов заяви, че поканата е получена при тях още преди месец.

"Истината е, че ние имаме полза да имаме прекрасни отношения с Русия, Русия може да ни бъде единствено само приятел партньор и съюзник. Истината е, че Русия ни прати в списък с неприятелски държави заради нашите неприятелски действия, защото не Русия наложи санкции на България, а обратното. България предприемаше и продължава да предприема неприятелски действия към Русия, което не е в полза на нашата страна. То е в полза на САЩ и Брюксел, но не и на българския народ. И точно затова нашата делегация отиде там, за да го заяви ясно и категорично", каза председателят на ПП"Възраждане" Костадин Костадинов.

От ПП-ДБ остро осъдиха факта, че от парламентарно представената партия "Възраждане" отиват на форума в Русия по покана на партията на Путин.

"Това става в момент, когато България е обявена за неприятелска страна, Русия извършва военни учения в акваторията на Черно море, с което застрашава нашите интереси, в навечерието на две години от руската инвазия в Украйна и на смъртта на Навални. И ако това е неприятно, още по-неприятно е, че там имало и член на комисията ни по отбрана", обяви Явор Божанков - депутат от ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България ".

Народните представители имат достъп до класифицирана информация и затова от ПП-ДБ изказаха притеснения за националната сигурност на България. Поискаха ДАНС и прокуратурата да проверят случая. Задават въпроса предавали ли са представителите на "Възраждане" информация за отбраната на България и на НАТО на руската федерация и извършени ли са други престъпления срещу интересите на страната ни.

Божанков обясни, че въпросът им към ГЕРБ е заради думи на Борисов наскоро, че "Възраждане" била националистическа, а не проруска партия.

Отговорът на коментара на ГЕРБ дойде от Брюксел, където пред БНТ заместник-председателят на партията Даниел Митов заяви, че представителите на "Възраждане" трябва да бъдат изключени не само от комисията по отбрана, но и от тази по външна политика, в която членове са Ивелин Първанов и Ангел Георгиев. Определи като цитирам "странно и срамно да ходиш да клеветиш срещу страната си, при това на лош руски.

"Това не може да остане без последствия още повече, когато се отива в държава, фашизирана отдавна, където хора биват бити убивани, затваряни прогонвани, държава започнала пълномащабна война срещу Украйна с цел да заличи украинската държавност от лицето на земята буквално с геноцидни намерения, водена от президент, който преди дни буквално оправда Хитлер за началото на Втората Световна война", каза Даниел Митов -зам.председател на ГЕРБ.

Към депутатите от Възраждане, участвали на форума трябва, според Митов, да се обмислят и други ходове от страна на парламента, защото не било нормално това да се случва от представители на държава член на Европейския съюз и НАТО.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВАС касира изборите за кмет в Панагюрище
ВАС касира изборите за кмет в Панагюрище
Атина е под блокада на тракторите на недоволните фермери
Атина е под блокада на тракторите на недоволните фермери