НОВИНИ

Илиана Раева: Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа

илиана раева навръх рожденния ден пожелавам имаме успехи художествената гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
09:28, 04.04.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е със смесени чувства от представянето на девойките на международния турнир по художествена гимнастика за Купа "София".

България завърши с 14 отличия - 10 при жените и 4 при девойките. Лидерът на родната федерация сподели мнението си чрез публикация във Фейсбук.

"И съм много доволна, и не съм толкова доволна от представянето на девойките. Доволна съм, защото всички са категорични, че Елвира Краснобаева е най-силната участничка на този турнир, имам предвид специалистите от чужбина. Тя водеше през цялото време до третия си уред и независимо от много грубите грешки, които направи, получи много силни оценки, което говори за нейния огромен потенциал. За съжаление, изпусна шампионската си титла в многобоя, както и днес изпусна още един златен медал. радостното е, че показват един огромен напредък - тя и Дара Стоянова, която с много сериозна грешка спечели сребърен медал. Много стабилно е и участието на третата ни гимнастичка Никол Тодорова, така че има от какво да сме доволни, но има и от какво да сме недоволни. Направихме един добър анализ и ще продължим да работим до Европейското първенство в тази посока, в която е необходимо", каза Илиана Раева.

През тази седмица предстои Световната купа в София от петък до неделя в "Арена Армеец". Освен ансамбъла, в турнира участие ще вземат Стилияна Николова и Боряна Калейн.

"Всички специалисти са категорични, че композициите на България са съвсем друго ниво и се различават много рязко от всички останали. Съчетанията и при индивидуалистките са много трудни, работим много и смятам, че Боряна Калейн е съвсем друго ниво. Още й трябва време, за да изчисти съчетанията и да ги изиграе без грешка", каза още Раева.

"До нея са плътно Стилияна Николова и Ева Брезалиева, които показват едно огромно израстване, а голямата изненада на този турнир е Магдалина Миневска, която буквално взриви залата и получи оценка, която получават най-елитните гимнастички в момента на Световна купа. Боряна Калейн е състезател от съвсем различна класа и това го казват всички специалисти. Това, че тя в момента допуска грешки по никакъв начин не води под съмнение участието й на Световното първенство стига да е жива и здрава, разбира се. Тя ще покаже в най-добрия си вид своите съчетания в съвсем близко бъдеще и тогава всички ще видите огромната разлика между нея и целия останал свят, не само между нея и българските гимнастички", каза още президентът на БФХГ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на 51-во СУ: Сложните термини след 5. клас е един от проблемите в учебниците
Директорът на 51-во СУ: Сложните термини след 5. клас е един от проблемите в учебниците
Гешев: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения
Гешев: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения