НОВИНИ

Илиана Раева преди световното: Ще бъде много тежко, основната битка ще бъде за квотите

Не пропускайте да гледате световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия (23-27 август) в каналите на БНТ!

илиана раева световното тежко основната битка квотите
bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 18.08.2023
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на БФХГ Илиана Раева сподели пред журналистите своите очаквания за предстоящото световно първенство по художествена гимнастика във Валенсия (23-27 август) веднага след контролното състезание на родните грации, което се проведе в препълнената "Арена София".

Самата Раева заяви, че момичетата не са допуснали груби грешки при изиграването на своите съчетания, но впоследствие допълни, че в днешно време това понякога не може да ти гарантира медала.

"Момичетата се опитаха да бъдат максимално концентрирани, нямаше груби грешки, което беше добре при индивидуалното. Ансамбълът са направили един огромен скок в изчистването на композициите на лагера на "Спортпалас". Това, което видях наистина ми хареса. Разбира се, има неща, които е желателно да бъдат по-добре, но все пак имаме още една седмица горе-долу и мисля, че всичко ще бъде наред на световното първенство. Конкуренцията е много силна. Аз вече казах, че откакто Русия и Беларус ги няма апетитите са огромни, вярата в нашите конкуренти, че са силни е голяма, така както и нашата. Ще бъде много тежко състезание, основната битка ще бъде за квотите първо, след това вече за многобоя. Аз вярвам, че нашите момичета ще бъдат сред най-силните, сред най-добрите! Дано имат късмет, Бог да е с нас, да бъдат много концентрирани и най-вече да вярват в силите си! Трябва да вярват в себе си и в големите възможности, които имат, за да бъдем доволни след края на състезанието", каза Раева пред медиите след контролното.

"Най-важното ще бъде да се играе без грешка, разбира се, и да бъдат направени всички най-сложни елементи, защото това, което показват анализите след състезанията до момента, е това, че вече само игра без грешка не е достатъчна, за да вземеш медал. Трябва да се бориш и да направиш всичките си елементи, които струват скъпо, както и да звучи това, но това е реалността в момента в художествената гимнастика, и да трупаме много точки", добави тя.

Бившата гимнастичка обяви още, че няма да бъде част от българската делегация във Валенсия и коментира промяната в регламента за това квотите за Париж 2024 да се раздават в квалификациите, а не както досега - във финалите на многобоя.

"Направихме моделирани тренировки, спазвайки абсолютно графика, който ще бъде много натоварен за момичетата. Доста сериозно внимание обърнахме на програмата и мисля, че те ще се справят. А това, че квалификациите ще дават квотите е една много добра стъпка за нас, което означава, че Боряна ще трябва от три съчетания да вземе квота, а не от четири, трите най-добри резултата, което е добре за нея", коментира ръководителят на БФХГ.

Накрая председателят на родната федерация не пропусна да изкаже своите благодарности към министъра на младежта и спорта Димитър Илиев, който изгледа на живо контролната надпревара днес и освен това окуражи българските гимнастички преди заминаването им за световното първенство.

"Министърът е спортен човек, за него спортът е нещо съвсем познато, наясно е с това какво ни предстои. Много хубаво мотивира момичетата, каза им да бъдат спокойни, припомни, че са много силни и са направили твърде много успешни състезания, и им каза, че нищо не е на всяка цена . . . говори като един истински треньор, което е прекрасно и това много зареди момичетата. Безкрайно благодаря на проф. Дашева и на министъра за невероятните думи, които казаха на гимнастичките", завърши Илиана Раева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции и размяна на реплики след поредното посегателство срещу Паметника на съветската армия
Политически реакции и размяна на реплики след поредното посегателство срещу Паметника на съветската армия
Гореща вълна отново обхваща Европа
Гореща вълна отново обхваща Европа