НОВИНИ

Илиана Раева за ансамбъла: Това са истинските героини на нашето време

Илиана Раева
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 13.12.2021
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева определи момичетата от ансамбъла, спечелили златото на Олимпийските игри в Токио, за истинските героини на нашето съвремие. Тя разказа пред журналисти трудностите, които отборът е срещнал по време на спечелването на отличието в Япония.

Златните момичета ще приключат кариерите си на бенефис-спектакъл, който ще се проведе на 16 декември (четвъртък), от 19.30 часа в "Арена Армеец" в София.

„Не знам дали си давате сметка за какъв медал и какъв успех става дума. В художествената гимнастика, това са единствените олимпийски шампионки, чест и почитания и на останалите медалистки, но при нас тази титла се спечели в спорт, в който никой няма думата, освен 24 съдии, които решават кой ще е пръв и кой втори. Не знам давате ли си сметка какво победихме ние. Не кого, а какво. Ние бяхме цял сезон най-добрите, но все нещо ставаше, бяхме ощетявани, ние допускахме грешки, както стана на Европейското първенство. В Токио победихме по изключителен начин, с едно нечовешко трудно съчетание. Мерили сме пулса на момичетата, когато направихме съчетанието, каква психическа устойчивост се искаше за това“, сподели Илиана Раева по време на пресконференция в Пресклуб „България“.

„Мадлен след Олимпийските игри, слава Богу, че не знаехме, че там имаше счупване. А това, което е направила Лаура, което не е казала, докторът в Швейцария каза, че няма обяснение, как това нежно същество е издържало тази болка. Ръката на Лаура не можеше да стои в спокойно състояние. Докторът не е имал подобен случай в кариерата си. Това не са напудрени героини, това са истинските героини на нашето време“, каза още президентът на БФХГ.

„Ние победихме една империя, не говоря само за Русия, а 24 съдии. Тези момичета все още не осъзнават какво са направили. Но те са истински герои на този свят, на това време. Да станеш олимпийски шампион по този начин, по това време, в тази обстановка в света и художествената гимнастика, тези момичета трябва да ги понесем на ръце. Надявам се да успеем с този спектакъл. Искрено се надявам, че това ще бъдат едни много успешни във всяко едно отношение момичета. Те тръгнаха от тук, носейки на плещите си, че трябва да вземат златен медал. Цяла България очакваше от тях златен медал. Това е огромна тежест в този спорт“, продължи Илиана Раева.

„Използвам случая да им благодаря с цялото си сърце. Те са наистина докоснати и много специални. До тях седеше един невероятен треньор (Весела Димитрова - бел.ред.). Не можете да си представите за какъв творец става дума и за какъв спортен диктатор. Тук няма боли ме главата, боли ме кракът. Това е уникален треньор. Искам да кажа, че Бранимира Маркова също направи революция. Чувствам се най-богатият президент с тези две жени – Бранимира и Весела Димитрова“, добави Илиана Раева.

Запитана, как е успяла да убеди Весела Димитрова да остане треньор и на следващия ансамбъл след този грандиозен успех в Токио, Илиана Раева сподели, че не е било много трудно.

„Аз съм по-голяма от нея с 2 години и имам по-голям опит, и съм осъзнала, че когато човек има дарба, той има отговорност към тази дарба, това говоря и на момичетата. Тя има отговорност към тази дарба, това казах на Весела. Тя трябва да дава този изключителен талант, тя е творец и художник. Разгърна този талант и за мен това беше само началото на този път, тя има отговорност. Как така? Не ми се наложи да я убеждавам да остане, даже ѝ казах, че с една индивидуалистка трябва да е занимава“, каза още Раева.

Самата Весела Димитрова също коментира новите предизвикателства с ансамбъла, който сега започва да подготвя за следващия сезон.

„Искам да очаквате изненади, коренно различни момичета, надявам се да защитят всички очаквания, които аз имам към тях. Те са фурия. Доста бързо схващат, учат, директно скачат в дълбокото, затова мисля, че ще бъдат уникални. Ще имат нов облик. Ще бъде много атрактивно, с много по-голяма мащаб и можем да разгърнем повече творческия си потенциал“, каза Весела Димитрова.

Бранимира Маркова, мениджър на националния тим в индивидуалното, също разказа за работата си с грациите.

„В момента имаме много талантливи млади гимнастички, които ще ви изненадат. Ще надграждаме това, което постигнахме до момента. Работим с огромно желание и мотивация. Обнадеждена съм, че гимнастиката върви в посока, която ще се хареса на състезатели, публика и специалисти, заради новия правилник. Гимнастиката се развива и е по-красива“, каза Бранимира Маркова.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси срещу Роналдо на 1/8-финалите в Шампионската лига
Меси срещу Роналдо на 1/8-финалите в Шампионската лига
Заловиха криминално проявен с „консерви“ с марихуана в Самоковско (СНИМКИ)
Заловиха криминално проявен с „консерви“ с марихуана в Самоковско (СНИМКИ)