НОВИНИ

Интензивен трафик в последния почивен ден

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:52, 07.09.2020
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Интензивен трафик в последния от серията почивни дни. И днес граничният пункт "Илинден - Ексохи" остана затворен, въпреки информацията, че от днес ще заработи.

Пуснаха предсрочно движението по Околовръстното на София, между кварталите Младост и Горубляне. Но преди обяд там се образува сериозно задръстване защото засега движението се извършва само в едно платно от две ленти.

На магистрала "Хемус", в района на Витиня, още от обяд има задръстване.

Тапи и натоварен трафик в района на Витиня има още от обяд, част от шофьорите избраха стария път, по който обаче се движат и камионите, други поеха към Искърското дефиле.

Пътна полиция тук регулира трафика, за да избегне задръствания в тунелите, тъй като те създават опасност от катастрофи. Всички камери са на пътя за контрол на скоростта и се отчита сериозен ръст на засечените нарушения.

Високата скорост се оказва и причина за тежките катастрофи от последните дни. Такава стана и в късния следобед на магистрала "Марица". Там автомобил се преобърна, един загина, а трима са тежко ранени.

Инсп. Лъчезар Близнаков, отдел "Пътна полиция" - ГДНП: От началото на месеца са станали 141 тежки ПТП. Това са катастрофи, при които са пострадали и са загинали хора. 168 души са пострадали. Това е от началото на месеца, това са шест дни. Притеснителното, което е - 15 загинали от началото на месеца до сега. И като подготвят тези цифри и слизах насам, написах 15 и в момента, който слизах добавихме още една цифра. Още един загинал, ние докато си говорим.

Заради натоварения трафик в последния почивен ден и за да се облекчи движението тази сутрин, няколко дни по-рано от предвиденото, беше отворен участъкът от Околовръстното на София от Младост 4 до Горубляне. Така се възстанови връзката с пътя за Самоков и Боровец, както и с магистрала "Тракия".

Пуснаха движението по Околовръстното на София между кварталите Младост и Горубляне. Засега то се извършва в едно платно от две ленти. Трафикът трябваше да тръгне след 10 септември, но заради края на почивните дни участъкът беше отворен по-рано, за да улесни шофьорите. При натоварено движение преминаването е бавно и се налага изчакване.

Движението по Околовръстното от "Младост" до Горубляне беше спряно през пролетта, когато започна реконструкцията и разширяването на трасето. Едното платно, което е с три ленти за движение вече е изградено, при това няколко седмици по-рано от предвиденото.

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: От днес се отваря трасето между Младост и Горубляне по настояване на кмета с по една лента в движение. На практика това е габарита, който беше преди да започне строителството на разширението на Околовръстното в този участък.

Преминаването през кръстовищата за Горубляне и Панчарево, Герман и Лозен се регулира със светофари. Трасето все още не е транзитно и при интензивно движение се образуват колони, налага се и изчакване.

Инсп. Лъчезар Близнаков, отдел "Пътна полиция" - ГДНП: Образуваха се задръствания, веднага бяха изпратени служители на "Пътна полиция" - София, които и към момента регулират движението.

Други, обаче са доволни, че вместо да обикалят, макар и по-бавно могат да преминат през този участък. Използването на алтернативни маршрути остава препоръчително до изграждането на цялата връзка от "Младост" до магистрала "Тракия".

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Работата е напреднала сериозно виждаме. Работи се и в събота и неделя. Става въпрос за 6 км. участък със 7 мостови съоръжения, много сериозна подземна инфраструктура. Финансирането е осигурено от държавния бюджет, а АПИ работи по този участък.

Стойността на проекта е малко над 142 милиона лева и трябва да бъде готов до есента на следващата година и така ще извежда над 95% от транзитния трафик извън столицата.

Другият натоварен вход на столицата е при Владая - там за влизащите в София са осигурени две ленти за движение, а пъти полицаи регулират трафика на прибиращи се от Гърция и Банско през Благоевград. През последните часове движението стана много интензивно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик по магистрала "Тракия"
Засилен трафик по магистрала "Тракия"
Намериха обесен издирвания курсант от Академията на МВР
Намериха обесен издирвания курсант от Академията на МВР